Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Överdrivet ängsligt av SVT att plocka bort Bert

Sexismen får även mothugg

Tv-serien "Bert" sändes 1994 och ligger i Öppet arkiv hos SVT:s hemsida. Utom två avsnitt vill säga: SVT har tagit bort dem för att de innehåller sexistiska, homofoba och rasistiska uttryck.

Att barn- och ungdomslitteratur "uppdateras" genom åren är i sig inget konstigt, författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson har själva gjort det med "Berts dagböcker" och tonat ner bland annat sexism.

Men det är något annat när SVT och public service går in och styr över vilka avsnitt allmänheten ska kunna ta del av. Det är också steget längre än att ha en förklarande text till att exempelvis språkbruket var annorlunda i det tidiga 1990-talet. Som Sören Olsson uttrycker det är SVT:s agerande "knasigt, oroligt och ängsligt".

Nu kan man förvisso enkelt se de borttagna Bert-avsnitten som SVT anser har "olämpligt innehåll" på andra ställen på nätet. När jag ser "Erik the Great" säger "Klimpen" att klassen kan tjäna ihop pengar till skolresan genom att råna en bank eller låta tjejerna prostituera sig. Men genast ställer sig då en kaxig tjej upp och replikerar: "Det vore väl bättre om vi sålde din fula kropp! Den vill i alla fall ingen ha!"

Visst dyker sexismen upp, men det är inte så att den inte får mothugg. Nämnda scen skulle också kunna ses som feministisk.

Som Sören Olsson uttrycker det är SVT:s agerande "knasigt, oroligt och ängsligt".

Det finns något sorgligt över denna överdrivna jakt på "det fula" i gamla böcker, filmer och i konst. Hur ska vi förstå vår tid, om vi inte förstår vår dåtid? Hur ska vi uppskatta att det har gått framåt med exempelvis hbtq-rättigheter och antirasism, om vi "skyddas" från att se att det var sämre förr?

Barn och unga behöver även komma i kontakt med det jobbiga och svåra. Som mobbning, alkoholism, sexism och rasism. För att det helt enkelt är en del av livet.