Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Problem försvinner inte bara för att vi slipper se

Tiggeriförbud är som sexköpslag

När Sala försökte införa tiggeriförbud 2011 fick kommunen avslag från Länsstyrelsen. Nu får även Vellinge kommun rött ljus för lokalt tiggeriförbud, länsstyrelsen slår fast att ett förbud inte är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar.

Frågan om gatutiggeriet väcker känslor. Moderaterna tog nyligen, på partistämman i Örebro, ställning för ett nationellt förbud. Att partiet driver frågan märks i alltfler kommuner runt om i landet. Moderaterna i Västerås lyfter fram tiggeriet i partiets nya program "för ett tryggare Västerås", och menar att kommunen bör ansöka till länsstyrelsen om att införa ett lokalt förbud.

Argumenten som tas upp i programmet är bekanta: tiggeriet skapar oordning, otrygghet, boplatser på rastplatser och olämpliga ställen, samt kostsam nedskräpning. Kriminella ligor utnyttjar och tvingar maktlösa människor att tigga.

Verklighetsbeskrivningen är det inte fel på. Av allt att döma kommer fler partier också att närma sig Moderaterna i frågan. När partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé i en tv-debatt frågade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) om hon kan lova att hennes parti inte kommer att föreslå tiggeriförbud kom inget tydligt ja. När Moderaterna tidigare i höst gjorde ett utspel om förbud sa Regnér att "vi kan absolut diskutera med Moderaterna om den här frågan". Regnérs partikollega civilminister Ardalan Shekarabi har tidigare flaggat för att regeringen överväger att införa förbud, och har sneglat på hur olika restriktioner fungerar i våra nordiska grannländer.

Sveriges två större partier tänker gå till val på "ordning och reda", helt enkelt för att väljarna önskar det. Det är också ett enkelt sätt att försöka hejda väljarflykten till Sverigedemokraterna.

Med tiggeriförbud blir det som med sexköpslagen: man skickar en signal och slipper se problemen på gatan.

Länge förminskades problemen med det organiserade tiggeriet. Som det till exempel uttrycktes på Aftonbladets ledarsida: "Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan" (20/5 2015). Problem har sopats under mattan och vuxit.

Men är tiggeriförbud därmed ett bra förslag? Nej. Problemet har varit att befintliga lagar mot sådant som människohandel, nedskräpning och bosättningar inte har följts tillräckligt väl. EU-medborgare har rätt att vistas här, men inte längre än tre månader om de inte kan försörja sig. Varför har lagar och regler som redan finns inte följts?

Med tiggeriförbud blir det som med sexköpslagen: man skickar en signal och slipper se problemen på gatan. Förmodligen tycker en del att det är tillräckliga skäl för tiggeriförbud, men de som tigger kommer att ha det fortsatt svårt.

Länsstyrelser gör rätt i att sätta in en broms mot förbud, även om politiken lär komma att gasa på rejält framöver.