Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Rätt att åka till Almedalen trots nazister

Teljebäck (S) resonerar klokt

Annons

Kristdemokraternas Amanda Agestav väljer bort Almedalsveckan i år då nazister ska dit. Andra Västeråspolitiker, som kommunalrådet Anders Teljebäck (S), tänker i stället att det är viktigt att delta för att som demokrat ge en motbild (VLT, 1/5). Teljebäck gör rätt, även om det är lätt att förstå Agestav och andra som väljer att stanna hemma.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) består av våldsbejakande extremister. I måndags demonstrerade de i Falun och lyckades, enligt Expo, samla ihop knappt 600 personer. Ett litet antal för en nationell politisk rörelse, men ett oroande antal med tanke på vad varje extremist kan ställa till med.

Hur ska då samhället tackla extremism? Våldsbejakande extremister har rätt att organisera sig, hålla möten och dela ut flygblad. Det gör såväl extrema islamister som nazister. Men demokratiska fri- och rättigheter innebär inte nödvändigtvis rätten att delta i alla forum.

Det är alltså helt i sin ordning att Almedalens arrangörer säger nej till att Nordiska motståndsrörelsen deltar i det allmänna Almedalsprogrammet. Däremot är det inte polisens uppgift att inskränka demonstrationsrätten med hänvisning till åsikter. Region Gotland och Polisen gör därmed rätt som ger grönt ljus till att låta NMR tala och dela flygblad.

I en radiodiskussion i P1 menade Lisa Pelling, Arenagruppen, samt Olov Abrahamsson, Norrländska socialdemokraten, ändå att Polisen borde ha nekat NMR tillstånd i Almedalen (SR, 30/4). Rätten att demonstrera kan begränsas, hävdade Abrahamsson och de båda vänsterskribenterna menade att risken för oordning och tumult är skäl nog för det. Dessutom blir folk rädda, påpekade Pelling.

Det är inte polisens uppgift att inskränka demonstrationsrätten med hänvisning till åsikter.

Problemet är då att politiska "motgrupper" enkelt kan ställa till med tumult varje gång en viss politisk grupp ska manifestera. Låt säga att högerextremisterna "ger igen" och skapar oreda så fort socialister eller liberaler vill manifestera, bör Polisen då dra in demonstrationstillstånd? Det finns ett stort demokratiskt värde i att även extremister och idioter får yttra sig. Polisen ska inte agera ideologiska smakdomare, däremot ska extremister som begår brott naturligtvis lagföras och straffas.

Högerextremister har ingen rätt att få inbjudningskort till olika arrangemang som Almedalen i Visby eller Bokmässan i Göteborg. Däremot har de - precis som religiösa extremister eller vänsterextremister - rätt att som andra manifestera på allmän plats.

Agestav (KD) är fri att välja bort Almedalen, och det finns inget facit på hur alla politiker bör agera. Men ett stort deltagande signalerar att den svenska demokratin tål en del. Ett gäng nazister i Almedalen ruckar den inte så lätt.