Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Så får nazisterna än en gång gratisreklam

Populistiska krav på förbud hjälper inte

Inför dagens nazistdemonstration i Göteborg har debattens vågor gått höga. Somliga, nu senast Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, vill förbjuda samröre med organisationer som Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Andra ifrågasätter varför högerextremister över huvud taget tillåts demonstrera.

Att många avskyr nazism är förstås utmärkt. Men grupper som NMR motarbetas inte av att vi inför förbud, eller har en polis med uppgiften att "sopa bort" människor med avskyvärda åsikter från gator och torg.

Därmed inte sagt att nazister ska få tillstånd att skrika utanför en synagoga, vilket det för övrigt inte har varit tal om i Göteborg, eller att de ska få härja utanför en moské eller flyktingförläggning. Men polis och rättsväsende ska bedöma säkerhet när demonstrationstillstånd ges, inte politik och åsikter. I ett rättssamhälle förbjuder man inte demonstrationer för åsikternas skull, utan man ingriper först när lagbrott sker.

När populismens vindar blåser väger dock demokratiska principer och saklighet lätt. Utrikesminister Margot Wallström sa i somras, apropå att Nordiska motståndsrörelsen fått polistillstånd i Almedalen: "Jag förstår inte varför vi skulle tillåta nazister, med en sådan människosyn" (Dagens Nyheter, 28/6). På liknande sätt twittrade Centerpartiets Annie Lööf härom veckan: "Helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd. Nu räcker det." (17/9).

Att vår grundlag ger även nazister rätt att yttra sig, och att det ska mycket till för att polisen ska upplösa en tillståndslös demonstration, bortses det ifrån. I stället för att förklara svårigheten i att förbjuda nazister tycks högt uppsatta politiker tro att här gäller det att ropa högt. Som om endast den som önskar förbud och hinder är emot nazism. Nu kräver till och med Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna förbud NMR.

När populismens vindar blåser väger demokratiska principer lätt.

Få verkar ställa sig frågan om vad som egentligen skulle bli bättre av att extremister går under jorden. Vad vinner vi på att nazister bara stryker lite i sina partiprogram, byter namn, byter symboler, när innebörden är detsamma? Att en jihadistisk hemsida släcks ner, men att tio nya dyker upp direkt efter?

När nazisterna i "Svenskarnas parti" för några år sedan höll torgmöten under politikerveckan i Visby brydde sig knappt en kotte. De stod mer eller mindre ensamma och malde på om mångkultur och förstatligande av företag. Efter floppen i riksdagsvalet 2014, de fick 0,07 procent av rösterna, lade de ner.

Tänk om Nordiska motståndsrörelsen hade fått gå samma öde till mötes. I stället har de bjudits på pr-succé under såväl Almedalsveckan som nu i Göteborg.