Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Skona såväl förortsbor som getter - lägg bara ner

Slösa inte mer på flummiga projekt

I Göteborg satsas 32 miljoner kronor i ett nytt förortsprojekt. Ett av förslagen i projektet är att hushåll ska kunna erbjudas andelsägande i drift av "får, getter, fjällkor och kameler" (Göteborgs-Posten, 8/2).

I invandrartäta Angered är tanken att projektet ska få igång "får- och gethållning för mjölkproduktion med lokalt mejeri". Projektledaren Dan Melander tycks övertygad om att projektet passar utrikesfödda invånare.

För femton år sedan diskuterades ett liknande projekt i Botkyrka söder om Stockholm. Då var idén att kvinnor med rötter i Mellanöstern, som bodde i kommunens norra del, skulle få sköta getter.

Projektet rann ut i sanden, och ifrågasattes av den politiska oppositionen. Något som däremot blev av i Botkyrka - kommunen vars slogan lyder "långt ifrån lagom" - var att, med stöd av staten, försöka få invandrare att gå ut i skogen.

När man trodde att getter i integrationsprojekt var historia, dammar alltså Göteborg av idén 2017.

Tänk om svensk integrationspolitik oftare hade gått ut på att lyssna och lära, och mindre på käcka projekt för syns skull.

Ofta är Socialdemokraterna det ledande partiet i invandrartäta kommuner och förknippas möjligen mest med den här sortens integrationspolitik. Men tro inte att borgerliga politiker inte ägnat sig åt märkliga projekt de också.

Tidigare S-politikern och Tenstabon Nalin Pekgul har uttryckt det väl: ”Efter varje val – och oavsett majoritet – regnar projektpengar över oss”. Hon beskriver i boken ”Jag är ju svensk” (Recito förlag) bland annat projekt inom Järvalyftet, då alliansen styrde i staden, som gick ut på kurser i skönhetsvård för muslimska kvinnor.

Efter 1990-talets Blommansatsning kom Storstadssatsningen, och idén med dessa nationella integrationspolitiska satsningar har varit att pengar ska gå till lokala integrationsprojekt. Från politiskt håll talar man ofta om den misslyckade integrationspolitiken, men man specificerar sällan misslyckandet. Övertron på projekt har haft betydelse.

I stället för fokus på reella problem - såsom försämrade skolresultat, otrygghet, arbetslöshet och dåligt fungerande kollektivtrafik - har pengar östs ner i mer eller mindre meningslösa projekt "för integration". Det är lätt att skratta åt stolliga idéer, som att personer med utländsk bakgrund vill sköta getter, men skrattet fastnar snart i halsen.

Dessa projekt har, och det är kanske det värsta med dem, baserats på den paternalistiska idén att "vi" ska komma på vad som är bra för "dem". "Vi" i detta fall är kreativa kommunala tjänstemän och politiker, och "dem" är invånare med utländsk bakgrund i så kallade utsatta områden. Så bemöter man inte kommuninvånare med respekt.

Jag har bott och arbetat i flera miljonprogram och aldrig hört någon efterfråga vare sig sminkkurser, getskötsel eller "hjälp" för att gå i skogen. Ingen vill bli förminskad. Däremot vill så gott som alla människor att makthavare försöker lösa reella problem.

Som en boende i Göteborgs Angered säger: "Hade jag velat jobba med djur eller odlingar hade jag åkt tillbaka till Namibia. Pengarna behövs till utbildning, bostäder och riktiga jobb."

Tänk om svensk integrationspolitik oftare hade gått ut på att lyssna och lära, och mindre på bekostade och käcka projekt för syns skull.