Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Skotten mot rättsstatens hjärta

Ta attackerna mot poliserna på största allvar

Sjutton skott mitt i natten, mot sitt hem där man sover med sin familj. Så kan trygghet förvandlas till en overklig mardröm. Som tur är skadades ingen i helgens attentat mot polismannen och hans familj i Västerås. Förhoppningsvis kommer den eller de som gjort sig skyldiga till skjutningen att ställas inför rätta.

"Ett avskyvärt angrepp på rättsväsendet", säger justitieminister Morgan Johansson. Regionchef Carin Götblad har påpekat att det är en "helt vanlig" polis som drabbats, och att polisens otillräckliga bemanning gör det svårare att bekämpa den tyngre kriminaliteten.

Det fruktansvärda angreppet i Västerås följer ett obehagligt mönster. I helgen attackerades även en polisstation i Växjö med raketer och gatsten, sten kastades även mot polisstationen i Kinna. Nyligen detonerade en bomb utanför entrén till ett polishus i Helsingborg. Det var inte länge sedan en hustru till en polis i Stockholm utsattes för vad som utreds som ett kidnappningsförsök.

Grovt kriminella flyttar fram sina positioner, och alltfler bostadsområden klassas som "särskilt utsatta", samtidigt som polismyndigheten är i kris. Omorganisationen nöter på polis-Sverige och alltför många poliser vill söka sig bort från yrket. Låga löner och dålig arbetsmiljö brukar anges som skäl. Vem vill bli polis när man skickas på uppdrag utan tillräckligt många kollegor, eller riskerar att få gatstenar inkastade på kontoret? Eller när jobbet riskerar att leda till hot och angrepp mot ens hem och familj?

Grovt kriminella flyttar fram sina positioner, och alltfler bostadsområden klassas som "särskilt utsatta", samtidigt som polismyndigheten är i kris.

Från politiskt håll tycks man - från höger till vänster - numera överens om att det behövs fler poliser, och att villkoren för poliserna måste bättras. Moderaternas nye partiledare Ulf Kristersson nämner en rad förslag i en debattartikel (DN, 30/10). Bland annat vill partiet att fler vapenbrott ska rubriceras som grova, att straffen för våld mot tjänsteman ska skärpas och att fler fall där poliser har utsatts ska leda till att de får skadestånd. Även Polisförbundet har påpekat att poliser kan utsättas för allvarliga brott men ändå nekas den kränkningsersättning som andra brottsoffer har rätt till.

Förbundet gjorde tidigare i år, på uppdrag av Novus Opinion, en medlemsundersökning som visar att sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot och våld ökat de senaste två åren. Där framgår det att poliser exempelvis upplever att det i vissa områden numera är ”en del av normalbilden att unga gemensamt går till angrepp mot polis”. Våld, hot och stenkastning har på sina håll "normaliserats".

Angreppen på svensk polis - och därmed på rättsväsendet och demokratin - måste tryckas tillbaks. Poliserna har varnat länge nog.