Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Slappt och slarvigt, MUCF

Hur kan myndigheten ha så dålig koll?

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) slår fast att bidrag endast ska gå till organisationer vars verksamhet "följer demokratins idéer", och inte "strider mot principen om alla människors lika värde".

Fina formuleringar, men att miljoner rullar iväg till såväl bluff som extremism visade frilansjournalisten Sofie Löwenmark i en reportageserie på Timbros sajt Smedjan.

Granskningen visade även att föreningar som misskött sig enkelt kunde få fortsatta bidrag.

För ett år sedan, när bland annat Sveriges unga muslimer (SUM) fick avslag på bidragsansökan, hävdade MUCF att de nu gör "en striktare bedömning av vad det innebär att respektera demokratins idéer" (TT, 19/12 2016).

Myndigheten hänvisade då till att SUM och dess medlemsorganisationer "pekats ut som en miljö där det förekommer individer som inte respekterar demokratins idéer”.

Samtidigt fortsatte MUCF att ge bidrag till Sveriges Förenade Muslimer som bjudit in föreläsare som propagerar för våldsbejakande islamism och hat mot exempelvis homosexuella. Myndighetens agerande var uppenbart förvirrat.

Nu ger Förvaltningsrätten MUCF bakläxa om SUM-fallet, och hävdar att det saknas anledning att ifrågasätta att SUM "i sin verksamhet respekterar demokratins idéer".

Men precis som Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, påpekar är det hela illa skött av MUCF. Exempelvis har myndigheten inte gett Förvaltningsrätten exempel på "problematiska uttalanden" av Yvonne Ridley som SUM bjudit in.

Som Ranstorp påpekar till TT har Ridley hyllat den döde al-Qaida-kopplade predikanten Anwar al-Awlaki.

Hon har dessutom varit överhuvud för den brittiska organisationen Cage som haft kopplingar till dömda terrorister.

Svenska kommittén mot antisemitism har tidigare gett flera exempel på Ridleys problematiska uttalanden och kopplingar. Kommittén skrev om även om att SUM så sent som i fjol stod med som medarrangör på inbjudan till en konferens med Zaghloul El-Naggar som sprider grov antisemitism och homofobi. Islamiska förbundet och Ibn Rushd tog efteråt avstånd från inbjudan, medan SUM och förbundets ordförande Rashid Musa viftade bort kritiken.

När jag ringer Ranstorp säger han att Sverige ägnar sig åt "konfettimodellen". Här öser vi ut skattemedel utan att veta vad pengarna går till. Även om en förening inte är våldsbejakande kan den vara problematisk.

Det finns ingen transparens i SUM:s verksamhet, säger Ranstorp. Det är lätt för föreningar som avslöjas bjuda in extremister att säga "det var ett misstag".

Föreningar som SUM bidrar - med teorier som att väst är emot muslimer - till ökad polarisering, säger Ranstorp.

Ska staten finansiera sådan verksamhet? Ett fåtal överlappande föreningar som är bra på att skaffa sig bidrag gynnas, vilket leder till en undanträngningseffekt av andra och därmed dålig mångfald.

MUCF och andra slarviga bidragsgivare är tyvärr en del av problemet.