Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Sluta försköna patriarkal polygami

Blunda inte för kvinnoförtryck

Konstnären och författaren Ulla Lundegård reagerar på att månggifte ifrågasätts (Expressen, 2/10). Diskussionen drog i gång när det visade sig att en man i Nacka, som kommit hit från Syrien, har tre fruar.

Lundegård anser att vi ska ifrågasätta kärnfamiljen och konstaterar att "de flesta övergrepp sker inom parförhållanden". Hon ber läsarna att släppa "fördomar och fastlåsta traditionsbundna normer". Varför klagar folk på att mannen från Syrien har tre fruar, undrar Lundegård, och fortsätter: "Kvinnorna har kanske till och med gemenskap med varandra".

Som feminist är jag helt med på det här med att släppa "fastlåsta traditionsbundna normer". Men det är just traditionsbundna normer dessa äktenskap - en man, flera fruar - bygger på. I länder där kvinnor inte har ens i närheten samma rättigheter som män används polygami för att befästa kvinnors underordning. Som jag nyligen skrev i en krönika: "Väck mig den dag en kvinna i Syrien kan gifta sig med tre karlar".

Det är en sak att ifrågasätta sina normer och traditioner, en annan att blunda för kvinnoförtryck, Lundegård!

Ifrågasätt gärna tvåsamhet och traditioner, men lägg ner denna glorifiering av patriarkal polygami.

I dag finns det ungefär 300 fall av polygami registrerade i Sverige. Migrationsminister Heléne Fritzon har gett Skatteverket i uppdrag att kartlägga dessa äktenskap. Visst kan man tycka att staten inte ska lägga sig i äktenskapet, men det är fel att ha olika regler för olika grupper i ett land. I Sverige är det olagligt att ingå månggifte, men dessa äktenskap kan alltså erkännas om de inblandade har gift sig i länder där det är lagligt och sedan kommit hit.

Vuxna som väljer flera partners ska ha sin frihet, och också vara fria att skilja sig. Men den friheten har inte kvinnor i länder med stark hederskultur och religiöst präglade kvinnoförtryckande lagar. Det Ulla Lundegård tar för givet, att kvinnor är i äktenskap för att de valt det, är ingen självklarhet för alla.

Ifrågasätt gärna tvåsamhet och traditioner, men lägg ner denna glorifiering av patriarkal polygami.