Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Sluta ge bidrag till extremister

Självkritiken lyste med sin frånvaro

I dag höll tankesmedjan Timbro ett seminarium i centrala Stockholm med rubriken "Hur får vi stopp på bidrag till extremister och blufforganisationer?"

Att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har strösslat bidrag över tvivelaktiga föreningar visade den granskning frilansskribenten Sofie Löwenmark och Timbros nättidskrift "Smedjan" nyligen presenterade.

På det fullsatta seminariet tog Löwenmark upp fem exempel ur sin granskning. Bland annat har en stor summa gått till Sveriges Förenade muslimer vars inbjudna talare och representanter till och med hyllat Islamiska staten, och hävt ur sig påståenden som att 12-åriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet. Ett annat exempel är Megafonen, kritiserade för att ha bidragit till upploppen i förorten Husby för några år sedan, som bytte namn till Rådet av enade kreoler och fick bidrag bland annat för att "chilla organiserat".

Polska kongressen i Sverige, vars underorganisation visade sig ha kopplingar till högerextrema Nordisk ungdom, sa att de fått en ny ordförande - vilket godtogs som ursäkt av MUCF. Ett ytterligare exempel på bidragsproffs är Spiritus Mundi som fått över en miljon i stöd, och bland annat påstått sig ha ett stort diskussionsforum på nätet. Forumet visade sig vara en enda bluff. En bluff var även "Booster riksförbund" som lyckades få flera miljoner innan den lades ner. Bidrag söks för att söka ytterligare bidrag, och beviljas.

Jag trodde att Nyberg skulle vara självkritisk. I stället förminskade hon den granskning som gjorts.

På plats i den fullsatta seminariesalen hos Timbro fanns myndighetens generaldirektör Lena Nyberg. Jag trodde att hon skulle vara självkritisk. I stället förminskade hon den granskning som gjorts för "tendensiösa bedömningar". Samtidigt som Nyberg sa att pengar självklart inte ska gå till bluff, påstod hon att Löwenmark och Timbro minsann inte hade granskat hennes myndighet. "Bara en liten del", invände myndighetschefen och berättade att MUCF ger 500 organisationer bidrag, på sammanlagt 600 miljoner kronor, om året. Nyberg anklagade Löwenmark för att ha en raljant ton "mot civilsamhället".

Men Löwenmark har inte alls raljerat över civilsamhället, det enda hon har gjort är en granskning som visar att en statlig myndighet lättvindigt delat ut pengar till extremister och blufföreningar. Först när man får negativa rubriker drar man åt bidragen, om ens då.

Som DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki sa på seminariet är MUCF:s bidragshantering farlig för skattemoralen. Det är inte bara ett stötande slöseri med skattemedel, det stärker dessutom bluffare och antidemokrater - på bekostnad av bra föreningar. Med en generaldirektör som förminskar problemet kommer vi - tyvärr - se mer av detta.