Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Står Socialdemokraterna kvar om debatten svänger igen?

Plötsligt intresse för krav och värderingar

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson hävdar att nyanlända behöver information om svenska värderingar (DN, 12/12).

Johansson betonar att regeringen vill "tydliggöra individens eget ansvar för sin etablering", hon nämner "utbildningsplikt för nyanlända" och påpekar vikten av "tydligare krav". Ministern skriver även att vi inte får bli "ängsliga" inför diskussionen om "vilka värderingar vårt samhälle vilar på". Med andra ord vill Socialdemokraterna signalera att partiet hänger med i debatten om värderingar och integration.

I valrörelsen 2002 anklagade ledande socialdemokrater dåvarande Folkpartiet och Lars Leijonborg, som föreslog språktest för medborgarskap, för att fiska i grumliga vatten. Att ställa krav på nyanlända beskrevs som onödigt och populistiskt.

Nu får S sägas ha svängt så gott som 180 grader i debatten. Vilket i sin tur får mig att undra om partiet verkligen bottnar i det senaste utspelet. Kommer det som ett svar på allianspartiers förslag om "integrationsplikt" och andra integrationspolitiska idéer? Det är svårt att se hur en rutinerad politiker som Ylva Johansson, som varit central i svensk politik under så lång tid, plötsligt skulle ha kommit på att krav är bra och ängslighet något dåligt.

Att integrationspolitiken har haltat är något som tidigare S-toppen Nalin Pekgul har påpekat många gånger. Varför tycks partiet intressera sig först nu? Hur blev "krav" så eftersträvansvärt?

I värderingsdiskussionen har författaren Per Brinkemo skrivit bra om samhällen där klanen tar den roll som staten har i det svenska samhället. Med genuint intresse för dessa skillnader, och för människor som kommer hit, kan politiken utan tvekan förbättras.

Det är utmärkt om även S intresserar sig för dessa frågor. Men står partiet kvar om debatten svänger igen?