Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Stoppa bidragen till bluff och extremism

När agerar demokratiministern?

På Timbros nättidskrift "Smedjan" har frilansskribenten Sofie Löwenmark gjort en viktig granskning av hur Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) delar ut miljoner till blufforganisationer.

Inte nog med att myndigheten slösar med skattemedel i största allmänhet, går bidragen även till föreningar som sprider kvinnohat, rasism och homofobi.

Man får nypa sig i armen både en och annan gång när man läser Löwenmarks granskning, vars tredje del publicerades i går, om bidragsslöseriet. Vad sägs till exempel om 1,3 miljoner kronor till "Rådet av enade kreoler" - för att "chilla organiserat". Tidigare gick gruppen under namnet "Megafonen", som misstänktes ha bidragit till en upptrappning av upploppen i Stockholmsförorten Husby för fyra år sedan.

Det är svårt att se hur bidragspengarna gör nytta när gruppen ägnar sig åt "postkolonial kunskapsproduktion" och hiphoplåtar mot polisen. Bidragen tickar dock in; bland annat nära en halv miljon för ”Kreolmobilisering”, och hundratusentals kronor för tjänster, resor och mat - och för att söka mer projektpengar. Sammanlagt har föreningen fått hela 1780 000 kronor av MUCF på två år.

När har demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som själv varit generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, tänkt agera?

I Löwenmarks första reportagedel framkommer det att föreningen "Sveriges Förenade Muslimer" får miljoner i bidrag från nämnda myndighet. Det är en förening som bjuder in föreläsare som propagerar för våldsbejakande islamism, samt sprider antisemitiska, homofoba och kvinnoföraktande budskap.

Efter kritik beslöt sig myndigheten för att granska föreningen, men kom ändå fram till att den förtjänade fortsatta bidrag. Man köpte rakt av vad den kritiserade föreningen själva påstod, i stället för att ställa frågor om varför föreläsare - som gjort sig kända för antisemitism, homohat, och idealisering av väpnad jihad - ständigt bjudits in.

Det är inte det enda exemplet på att MUCF har överseende med extrema åsikter. En medlemsförening hos Islamiska shiasamfunden i Sverige, ungdomsföreningen Al-Hadi, får också bidrag trots att de bjuder in extremister som hävdar att det är rätt att våldta sin fru och döda homosexuella.

I den tredje delen av Smedjans granskning framkommer dessutom att föreningen "Spiritus mundi", som håvar in stora summor för att motverka våldsbejakande extremism, i praktiken knappt lyfter ett finger. Del fyra och fem av granskningen publiceras senare i veckan, så fler exempel är att vänta.

Om ansvariga på MUCF inte ser hur fel detta är, bör regeringen hjälpa dem. När har demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som själv varit generaldirektör för myndigheten, tänkt agera?