Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Stoppa moralpoliserna som ger sig på kvinnor

Politiker kan inte längre blunda

I kvällens ” Kalla Fakta ” i TV4 vittnar förortskvinnor om hur de trakasserats av moralpoliser. En kvinna som i programmet kallas "Marie" berättar om ungdomsgäng som kastat stenar på henne och hennes hundar, om grannar som läxat upp när hon med sina vänner tagit ett glas vin på uteplatsen, om folk som har ifrågasatt henne som ogift kvinna.

I en videosnutt när hon filmar ett hotfullt gäng hör man unga män skrika ”fucking hora”, ”slå sönder” och ”du ska få se i kväll”. ”Marie”, som kände sig totalt rättslös i situationen säger att hon till slut blev fånge i sitt eget hem och tvingades flytta från Hjulsta.

En annan kvinna, kallad ”Sara", vill av rädsla vara helt anonym. Hon berättar att hon började höra glåpord när sommaren kom och hon bar klänningar och shorts. Plötsligt kunde hon höra barn skandera ”hora” och kasta sten mot henne. Områdets moralpoliser gjorde klart för henne att de vet var hon bor. Hon fick skräp kastad på sin balkong och vid ett tillfälle, när hon sov, väcktes hon av att en stor sten krossade hennes fönsterruta. Det bör för ordningens skull nämnas att en ytterligare intervjuad kvinna i programmet, som har bott många år i Rinkeby och Husby i Stockholm, är en anhörig till mig.

Berättelserna är dessvärre inte unika. Vittnesmålen om ökad hederskultur och kontroll av unga tjejer, samt om religiösa fundamentalister som vill diktera hur kvinnor ska leva, har varit många på senare år.

Områdets moralpoliser gjorde klart för henne att de vet var hon bor.

Trots de många berättelserna har kvinnorna som valt att ta upp problemen kritiserats för att svartmåla förorten, inte minst av Vänsterpartiets ledning som anklagade kvinnor för ”ryktesspridning" (Aftonbladet, 6/7 2015). Även Banar Sabet, nyvald ordförande för Centerpartiets kvinnoförbund i Stockholm, har varnat för att "folk ställs mot folk” samt hävdat att man borde prata om kvinnoförtryck överallt och inte specifikt om förorter som Husby (Aftonbladet, 5/7 2015).

Dessa politiker borde slå på TV4 och se hur skadligt det har varit att av bekvämlighetsskäl, eller av rädsla för att ge främlingsfientliga vatten på sin kvarn, vända bort blicken när kvinnor förtryckts.

Journalisten Helena Gisséns reportage i Kalla Fakta visar också, med dold kamera, hur kvinnor som vill gå på kafé hänvisas till en "kvinnodel". Mest alarmerande är att en religiös friskola som fått godkänt av Skolinspektionen att ha könsseparat idrott från förskoleklass, Al-Azharskolan i Vällingby, visar sig fara med osanning. Barnen könssepareras vid fler tillfällen, till och med i skolbussen när de plockas upp i områden som Rinkeby.

Vad gör politiker åt detta? Ingen kan längre påstå att de inget vet.