Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Sverigedemokraterna lockar dessvärre

”Normalisering” på gång?

I Skinnskatteberg går Liberalernas Ewa Olsson Bergstedt, som suttit i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelsen för partiet, över till Sverigedemokraterna. "Framförallt handlar det om Jan Björklunds motstånd mot Sverigedemokraterna", förklarade hon partibytet till Fagersta-Posten. Hon tänker inte behålla uppdrag som politisk vilde under resten av mandatperioden och säger sig hoppas behålla sina liberala vänner.

Sverigedemokraternas ordförande i Skinnskatteberg, Johan Håden, säger att hans parti "fått flera förfrågningar från båda blocken". Uttalandet ska kanske tas med en nypa salt. Men helt klart är att det finns politiker runt om i landet, från övriga partier, som går över till SD.

Norrköpingspolitikern Pernilla Almtoft lämnade dåvarande Folkpartiet för några år sedan för att, likt Olsson Bergstedt i Skinnskatteberg, byta till SD. Innan dess gick en Miljöpartist i Ronneby, Tomas Lundberg, också över dit.

I Haninge i Stockholm gick centerpolitikern Tommy Deogan över till SD under 2015, och även den tidigare Centerpartisten Dick Erixon leder numera Sverigedemokraternas webbtidning "Samtiden". SD-politikern Nina Drakfors i Skara var tidigare aktiv i Socialdemokraterna.

Exemplen är fler, och i lokalpolitiken kan ideologiska gränser lätt suddas ut. Det talas ofta om normaliseringen av SD, och visst finns det fog för påståendet. Från borgerligt håll kan det påpekas att S-MP-regeringens omsvängning i flyktingfrågan hösten 2015 har haft stor betydelse för "normaliseringsprocessen". Från vänsterhåll pekas det gärna på Moderaternas nyliga vänding, när Anna Kinberg Batra öppnade för SD-samtal i riksdagens utskott.

Ewa Olsson Bergstedt i Skinnskatteberg är dessvärre varken den första eller sista att gå över till SD.

SD är inget vanligt parti i meningen att partiets medlemmar och representanter märkbart ofta kläcker ur sig främlingsfientliga och rasistiska uttalanden. Inget annat parti skulle heller stå bakom så kontroversiell reklam med udden riktad mot muslimer eller romska tiggare. Eller för den delen ha representanter som Kent Ekeroth i toppskiktet.

Att partiledningen vill närma sig "etablissemanget" märks dock också. Tidigare ville SD, enligt principprogrammet, ha en hög grad av "etnisk" likhet i befolkningen. Numera, som när partiledaren Jimmie Åkesson besökte Gävle häromdagen, betonas i stället medborgarskapets betydelse för nationell samhörighet - inte hudfärg. Man kan misstänka det för ihålig taktik, men fungera tycks det göra.

Ewa Olsson Bergstedt i Skinnskatteberg är dessvärre varken den första eller sista att gå över till SD.