Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Ungdomsförbunden är som fritidsgårdar utan vuxna

Varken första eller sista skandalen

Dagens Nyheter har i dagarna uppmärksammat att Moderata ungdomsförbundets ledning kritiseras för att ha tystat ner anklagelser om mobbning och sexuella trakasserier inom förbundet.

I samband med #metoo polisanmälde en tidigare medlem, Alice Sigfridsson, en annan medlem för ett sexuellt övergrepp. Det kan förstås vara svårt att ha uppsikt över alla lokala distrikt i ett stort ungdomsförbund. Men det är uppenbart att något är fel när den anklagade killen fortsatte att delta i interna arrangemang trots att det bröt mot reglerna.

När ledningen inte tar den här sortens frågor på tillräckligt stort allvar skickas helt fel signaler. Ett ungdomsförbund kan mycket väl efter en utredning landa i att en utpekad inte går att stämpla som skyldig. Men man bör åtminstone hantera situationen korrekt och med respekt för den som säger sig ha utsatts.

Politiska ungdomsförbund, oavsett partifärg, skulle kunna liknas vid fritidsgårdar - utan vuxna fritidsledare.

Här handlar det dessutom om ungdomar som ofta engagerar sig av ideologisk övertygelse, och inte sällan ser det egna gänget som "de goda" och mer eller mindre felfria. Addera till det drömmar om politisk karriär och hårda maktstrider, och ibland alkohol. Åldrarna på medlemmarna varierar, och det gör även positionerna i ett förbund. Tydliga hierarkier uppstår.

Saknar man regler och bra rutiner är det, med andra ord, bäddat för problem. Det är varken första eller sista gången ett ungdomsförbund drar på sig en skandal.

När jag var engagerad i Liberala ungdomsförbundet för femton år sedan skapade så gott som samtliga ungdomsförbund skandalrubriker. Det kunde handla om omfattande fusk med medlemstal, fyllefester eller en "sexlista" över medlemmars sexuella förhållanden som spreds. Inget ungdomsförbund var utan bekymmer.

När politiska ungdomsförbund däremot fungerar som bäst samlar de politiskt engagerade som får "nörda" om politik, diskutera ideologi och slipa argumenten inför ett anförande i en talarstol. Där får man träffa ungdomar från hela landet och hitta nya vänner, åka på kongresser och ha roligt.

Med tanke på att antalet förtroendevalda på lokal nivå har sjunkit kraftigt sedan 1950-talet, och de politiska partierna kämpar på för att värva och behålla medlemmar, är det synd om politiskt engagemang släcks redan i ungdomsförbunden.

Mobbning, sexuella trakasserier och maktmissbruk ska aldrig viftas bort. Inte primärt för att skandalrubriker är jobbiga, utan för att ungdomar far illa.