Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Varför ges bidrag till hatmoskéer, Alice Bah Kuhnke?

Barn ber för Erdoğans krig mot kurder

Turkiets invasion av syriska Kurdistan känns kanske fjärran. Men även i Sverige sprider Erdoğan-trogna moskéer islamism och hat mot kurder. Att Myndigheten för stöd till trossamfund ger dessa bidrag är en skandal.

Med religiös och extremnationalistisk propaganda piskar Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan upp hatet mot kurder och mot alla som motsätter sig krig. När till exempel turkiska läkarförbundet offentligt sa "Nej till krig" arresterades hela styrelsen.

I Sverige fick vi härom året höra hur nationalistiskt hat kan låta när Turkiska riksförbundets då vice ordförande i ett tal på Sergels torg skrek ”död åt de armeniska hundarna”. Åhörarna, som kallades "kära raskamrater", jublade när "död!" upprepades. Turkiska riksförbundet förlorade sedan statsbidrag på grund av fusk med medlemsantal. Men de åsikter som förbundet spred borde ha varit skäl nog för bidragsstopp.

Debattören Kurdo Baksi och den svensk-turkiske journalisten Murat Kuseyri uppmärksammar att åtta Erdoğan-trogna moskéer i Sverige hetsar för krig och "får en och en halv miljon kronor i bidrag från Myndigheten för stöd till trossamfund" (Nyheter24, 16/2). På den svensk-turkiska webbtidningen Isvec Gündemi kan man i en artikel se och läsa att barn på Mevlana-moskén i Rinkeby har bett för turkiska styrkor som krigar mot kurder (22/1).

Myndigheten för stöd till trossamfund lyder under Kulturdepartementet, och demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har tidigare sagt att bidragen ska ha koppling till demokratiska värderingar. Märkligt nog gav hon uppdraget att utreda stödet till trossamfunden till Ulf Bjereld, ordförande för socialdemokratiska Tro och Solidaritet.

Bjereld ifrågasatte kritiken mot Omar Mustafa, då ordförande i Islamiska förbundet som fick avgå från Socialdemokraternas partistyrelse eftersom han hade lovprisat islamistledare och bjudit in antisemiter. Mustafa hyllade bland annat den tidigare turkiske premiärministern Necmettin Erbakan, grundaren av islamiströrelsen Milli Görüs.

Miljöpartiets tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan fick kritik för samröre med representanter för Milli Görüs och turkiska högerextrema Grå vargarna. När Kaplan avgick skrev Bjereld på sin blogg att det finns "en risk att muslimer i Sverige uppfattar det som att de bedöms med en annan måttstock" (19/4 2016). Som om andra ministrar hade kommit undan kritik om de haft samröre med islamister och högerextrema fascister.

Hur troligt är det att Bjereld kommer att försöka stoppa bidrag till moskéer som sprider hat och lär barn att be för Erdoğans krig? Var det bara tomma ord att antidemokrater inte ska få bidrag, Alice Bah Kuhnke?