Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Veckans brott, House of cards, Lyxfällan eller Paradise hotel?

Novus mätning visar det man hade kunnat ana

I det senaste avsnittet av "Det politiska spelet" med Sveriges Radios trio Henrik Torehammar, Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg tas frågan om vad partiernas väljare ser på för tv-serier. Liza Pettersson, från Novus som gjort undersökningen, berättar i radioprogrammet om resultaten. Frågan som har ställts är alltså: Vilka av följande tv-serier/program har du följt eller brukar följa?

Nu ska enstaka mätningar, dessutom med ett skakigt underlag för de mindre partierna, tas med en nypa salt. Men när svaren kopplas till vilket parti de svarande sympatiserar med kan man ändå se vissa mönster.

Amerikanska "House of Cards" är populärt bland alliansväljarna, särskilt bland moderater.Moderatväljarna verkar även, mer än andra, se på "Suits" och "Wahlgrens värld". Centerpartiets sympatisörer sticker ut och tittar gärna på "Bonde söker fru" och "Paradise hotel". Bonde söker fru var väntat. Men vad beror Paradise hotels (ett av mina favoritprogram) popularitet på? Att C föryngrat väljarbasen?

"Lyxfällan" är populär bland Sverigedemokraternas väljare.

I Det politiska spelet nämns "Stureplanscentern", men jag vill flika in att Paradise hotel är bra på att fånga upp deltagare från norr till söder. Ungdomar i hela landet kan identifiera sig med deltagarna, och det är ett "folkligt" program. Identifikation spelar nog även in för att ett annat TV3-program, "Lyxfällan", är populärt bland Sverigedemokraternas väljare.

Socialdemokraternas sympatisörer visar sig gilla public service och program som "Veckans brott" och "Vår tid är nu", medan Miljöpartiets och Vänsterpartiets tycks föredra "Skam" och "Game of thrones".

Förstås spelar intressen, ålder, var vi bor och vår klasstillhörighet in när vi väljer tv-serie. Novus mätning bekräftar det man hade kunnat ana.