Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Vi borde ha lyssnat på Mauricio Rojas

Han fick, tyvärr, rätt

Antalet ”särskilt utsatta” områden har ökat från 15 till 23, enligt Polisens underrättelseavdelning. Bland de nya stadsdelarna i kategorin finns Gottsunda i Uppsala, där jag bodde i tonåren på 1990-talet. Visst fanns det bekymmer även för 20 år sedan. Kriminella gäng var ett problem, och så kallade moralpoliser sneglade på oss ungdomar. Men problemen i Gottsunda har - precis som i flera andra liknande områden - förvärrats. År efter år har skolresultaten halkat efter, arbetslösheten bitit sig fast, bilarna bränts och kriminaliteten fått fäste.

Det som kännetecknar "särskilt utsatta områden" är bland annat förekomsten av parallella samhällsstrukturer, våldsbejakande religiös extremism och att polisen har svårt att fullfölja sitt uppdrag. Många områden, såsom Västerås Bäckby, klassas som "utsatta". Ska dessa inte klättra upp till "särskilt utsatta", och nya områden fylla på problemlistan, krävs förändring.

För det första behöver Polisen som myndighet komma på fötter. Till Dagens Nyheter säger en källa att rikspolischef Dan Eliasson hittills inte har velat offentliggöra listan över särskilt utsatta områden för att det är "jättekänsligt". Eliasson har gjort sig mer känd för gummiarmband "mot sexuella trakasserier", och för kommentarer som att han "kräks" när han ser SD:s Jimmie Åkesson, än för att bekämpa kriminalitet. Vad som gör Eliasson bäst lämpad att leda Polisen har länge varit svårt att se.

Politiker från höger till vänster är överens om att det behövs fler poliser ute, och det är riktigt. Som det är nu tröttnar och slutar många poliser. Sven-Erik Ahlhem, tidigare överåklagare, nämner att vittnesskyddet behöver bättras samt att mer kameraövervakning krävs (VLT, 12/6). Så är det. Allt för länge har kriminella kunnat skrämma förortsbor till tystnad, och kameraövervakning på allmän plats har för lättvindigt avfärdats som "integritetskränkande".

Mauricio Rojas, tidigare riksdagsledamot för dåvarande Folkpartiet, varnade för att antalet "utanförskapsområden" växte. Fler borde ha lyssnat.

Det behövs fler förebyggande insatser, och då syftar jag inte på fritidsgårdar eller integrationsprojekt. Politiken behöver snarare överge de senaste decenniernas övertro på projektpolitik. Däremot behövs ett ökat fokus på skolan. Några förslag: stäng oseriösa friskolor, exempelvis religiösa skolor som könsseparerar barn. Ha höga förväntningar på eleverna. Dra i gång en stor kampanj, riktad till föräldrar, mot barnaga. Acceptera inte att skolor och bibliotek störs av gäng. Gör det lättare för folk att arbeta och försörja sig, och svårare för folk att missköta sig. Människor i socialt utsatta områden behöver en fungerande kollektivtrafik, trygghet, fungerande skolor och framtidstro som alla andra.

För över tio år sedan varnade Mauricio Rojas, då riksdagsledamot för dåvarande Folkpartiet, för att antalet "utanförskapsområden" växte. Fler borde ha lyssnat. Hur det kommer att se ut om ytterligare ett decennium?

När nu svenska partiledare talar på politikerveckan i Järva i Stockholm nämns många fina ord. Men för att allt det fina - den kulturella mångfalden och engagemanget - ska få plats, måste man bekämpa den laglöshet och fundamentalism som förstör.