Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Visst får vår föräldraförsäkring kvinnor att halka efter

Siri Steijer från tankesmedjan Timbro har i veckan lyckats dra i gång en livlig debatt om föräldraförsäkringen. Föräldraförsäkringen är för lång, för dyr, den gynnar medelklassen och är en kvinnofälla, argumenterar Steijer (Aftonbladet, 27/2).

Kajsa Dovstad, liberal skribent, har på denna sida framfört liknande kritik ("Dagens småbarnsföräldrar är bortskämda av staten", 1/8 2017).

Nog för att ord som "lattemammor" och "bortskämda" får många att sätta kaffet i halsen, men det stämmer förstås att vi har en väldigt dyr föräldraförsäkring, och att längden på föräldraledigheten får kvinnor att halka efter ekonomiskt.

Eftersom kvinnor tar ut en så stor del av föräldraledigheten påverkas naturligtvis lönen och karriären, och senare pensionen.

Det borde vara givet att, ur feministisk synvinkel, konstatera att det här är ett jämställdhetsproblem.

En ovanligt generös föräldraförsäkring får även ovanligt hög prislapp. Vi har, för hela föräldraförsäkringen, mer än dubbelt så höga kostnader som snittet inom OECD.

Regeringen inser också att det är ett bekymmer, så - ve och fasa alla vänsterdebattörer som har skällt på Timbro i dagarna! - åtstramningar av föräldraförsäkringen är föreslagna.

I december överlämnades nämligen utredningen om en "moderniserad föräldraförsäkring" till regeringen. Den föreslår bland annat att ledigheten kortas med en månad. Både det, och att dagens tre pappamånader föreslås bli fem, är steg i rätt riktning.

Man har även sett att många nyanlända kvinnor fastnar i hemmen, eftersom vi har beräknat antalet föräldrapenningdagar som om barnen var nyfödda när de kom till Sverige. Utredaren har argumenterat för att man mer ska räkna som om barnen var födda i Sverige. Det är också vettigt och klokt. Förutom det redan nämnda har det också föreslagits att tiden för att ta ut föräldradagar kortas och koncentreras till när barnen är små.

I grunden är föräldraförsäkringen en god idé, syftet var på 1970-talet att kvinnor skulle kunna ha både familj och jobb. Men föräldraförsäkringen har sedan dess svällt, och det rejält. Många föräldrar drygar numera ut semestern med föräldradagar.

Det finns fördelar med "vårt" system, nog är det underbart att få tid med sina barn och vi har en utbyggd barnomsorg. Många länders extremt snåla regler avskräcker med rätta. Och Timbro tar verkligen i med sin kritik.

Men det ska medges att den svenska föräldraförsäkringen även har nackdelar. Regeringen må välja andra ord än Timbro, men erkänner i praktisk handling också det.