Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkrare vintertrafik fler skottare och inställda tåg ska säkra vintertrafiken

SJ satsar stort på snöskottning och bättre teknik för att vintern ska bli lättare för arbetspendlarna. Detta samtidigt som fyra avgångar mellan Stockholm och Västerås dras in.

Det stod klart under ett möte mellan SJ, Trafikverket och järnvägskommunerna i Mellansverige. Mötet skedde i Eskilstuna i går och 16 kommuner var inbjudna. Alla utom Hallsbergs kommun dök upp.

– Vi är ännu bättre för-beredda inför denna vinter, om vintern blir lika hård och kall i år, sa Johan Wadman, produktchef för SJ Regional.

Flera av kommunrepresentanterna var inte lika entu-siastiska.

– Visst hoppas jag att de får rätt, men jag känner mig lite desillusionerad. Det får inte bli svåra vinterproblem även denna vinter. Men det sa vi redan förra vintern, och då blev det ändå riktigt illa, sa västeråsaren Ulla Persson (S).

Trafikverkets regionchef Einar Schuch och SJ:s produktchef Johan Wadman var däremot fulla av entusiasm och presenterade flera nya förslag för både politiker och media.

I år ska 70 snöskottare engageras i Mälardalen, många fler än under den gångna vintern. Det handlar främst om säsongsarbetande entreprenörer. Entreprenörer ska också kallas in för att hjälpa till med frusna växlar och för att röja bort isbeläggningar längs spåren och på perrongerna. I nödlägen ska ännu fler entreprenörer och SJ-anställda kunna sättas in. Pengar finns redan avsatta.

Trafikinformationen håller också på att förbättras. Det ska finnas bättre högtalar-anläggningar på stationerna. Det har även startats en sms-tjänst samt en app för smartphones, så att resenärer kan planera alternativ-resor direkt på perrongen, via mobiltelefonen, om deras tåg plötsligt blir inställda på grund av väderleken.

Men detta har också ett pris – inställda avgångar.

Antalet resenärer har nämligen minskat i Mälardalen. Detta för första gången på många år. Pendlingen är stadig, men fritids- och affärs-resandet har däremot avtagit. Om det beror på att SJ:s driftproblem har fått resenärer och företag att avstå från tåget är inte helt klarlagt.

SJ och Trafikverket väljer dock att se det hela positivt.

– Det är viktigt att säga att de avgångar som försvinner inte ligger på pendlingstider, utan mitt på dagen eller på kvällen. Med något färre avgångar får vi fler reservtåg att sätta in om tåg går sönder, inte minst i pendlingstid. Det betyder med andra ord att de säkrar trafiken under viktiga pendlingstider, sa Johan Wadman.

Ulla Persson var inte riktigt lika entusiastisk.

– De vill locka fler resenärer, men gör det genom att dra in avgångar i Mälardalen. De har ett svårt pedagogiskt problem om de vill locka fler resenärer på det sättet. Men de gör nog ändå så gott de kan med de resurser som de får sig tilldelade.

Den nya vintertidtabellen gäller från den 11 december. De vardagsavgångar som då försvinner är, som VLT tidigare rapporterat, avgångarna 10.58 och 20.53 från Västerås samt 12.07 och 21.07 från Stockholm.