Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut hjärtsjuk lades i korridor utan övervakning – sjukhuset får kritik

Västmanlands sjukhus i Västerås kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att ha lagt in en man från Sala med misstänkta bröstsmärtor utan hjärtövervakning.

Annons

Det var i mars förra året som mannen fick en kraftig obehagskänsla i bröstet och ringde efter en ambulans. Ambulanspersonalen kom och undersökte mannen men bedömde att läget inte var värre än att han kunde uppsöka sin vanliga läkare dagen därpå.

Mannen tog då självmat en taxi till akuten där han blev liggande på en brits i korridoren utan hjärtövervakning. Mannen fick sedan ett hjärtstopp men tur i oturen upptäcktes det i tid av vårdpersonal och mannen kunde räddas och senare opereras för flera hjärtinfarkter.

Ivo har nu utrett händelsen och kommer fram till att sjukhuset brast då mannen inte övervakandes enligt gällande riktlinjer. Ivo är också kritisk till att en AT-läkare utan legitimation fick göra bedömningen om hur personalen skulle ha koll på mannen då hjärtavdelningen redan var fullbelagd och all övervakningsutrustning upptagen.

Däremot rikas ingen kritik mot ambulanspersonalen som som inte tog med patienten då de, enligt Ivo, gjorde en riktig bedömning utifrån patientens symptom och den underökning som gjordes.

Mer läsning

Annons