Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam, trött utter blev glad igen

Uttern orkade knappt ta sig framåt i den djupa snön. Men på torsdagen släpptes en betydligt gladare – och fetare – utter ut i vattnet igen.

Annons

Det var för två kvällar sedan som uttern som verkade ha kommit rejält ur form och ur kurs.

-Den sprang ut på jättestort gärde i djupsnö och vi kunde lätt gå i fatt den, berättar Jan Stavlind.

På onsdagsförmiddagen var den väldigt loja uttern ute på länsväg 256 i närheten av Salbohed, där den inte gjorde några försök att hålla sig undan bilarna.

Jan Stavlinds son Patrik Stavlind och hans kompis Mikael Lindqvist fångade in uttern med hjälp av två hinkar.

Efter samråd med länsstyrelsen och polisen beslutades att uttern skulle få en tillfällig inkvartering hos familjen Stavlind för att äta upp sig och bli piggare innan han kunde släppas ut i naturen igen.

-Det enda vi hade hemma var lite slaktrester från en dovhjort. Han åt direkt och sedan har vi matat honom med strömming. Det har han verkligen älskat, säger Jan Stavlind.

Troligen är uttern inte fullvuxen ännu. Uttrar lever normalt ett år med sin mamma, men den här uttern tycks på något sätt ha kommit ifrån sin familj, berättar Jan Stavlind, som till vardags är lärare i jakt- och viltvårdskunskap på Naturbruksgymnasiet.

Att springa över gärden är ingenting de gör normalt?

-Nej, absolut inte. Han tog sig knappt fram i snön heller.

På torsdagseftermiddagen var uttern pigg, betydligt tjockare och redo för att få närkontakt med vatten igen. Man bestämde att uttern skulle sättas ut vid det närmsta vattnet från den platsen där han fångats in lite mer än ett dygn tidigare.

-Vi hade honom i en bur och det kändes i buren direkt att han hörde hur vattnet porlade. Han blev ivrig och det var ingen tvekan utan han kastade sig i vattnet direkt, säger Jan Stavlind.

Annons