Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gisslan kan ha tagits på rättspsyk

Ett gisslandrama, skall enligt flera oberoende källor, ha ägt rum på den rättspsykiatriska kliniken på Nybo i tisdags kväll.

Annons

Klinikchef Bengt Jarl är förtegen om omständigheterna men bekräftar att en allvarlig händelse ägt rum.

I onsdags började rykten florera om att ett gisslandrama skulle ha utspelat sig på den rättspsykiatriska kliniken i Sala någon gång under tisdagskvällen. Sedan dess har flera tipsare kontaktat tidningen och givit samstämmiga uppgifter om att en patient skulle ha tillfångatagit en kvinnlig vårdare på en av avdelningarna och hållit henne som gisslan i cirka en och en halv timme. Patienten, som troligen var ute efter narkotiska preparat, skall ha riktat dödshot mot vårdaren. Polisen larmades dock aldrig.

När SA konfronterar chefen för den rättspsykiatriska kliniken, Bengt Jarl, med uppgifterna bekräftar han att något allvarligt hänt.

– Jag vet inte hur den allvarliga händelsen skall rubriceras och jag kan heller inte ge dig några detaljer om vad som hänt. Det jag kan säga är att flera av uppgifterna som du fått inte stämmer, säger Bengt Jarl.

Det finns ingen polisanmälan. Har ni försökt att mörka det här? Ni anmäler ju andra incidenter.

– Nej vi har absolut inte försökt att mörka. Men vårt fokus har legat på den drabbade vårdaren. Vi kommer att prata med polisen på måndag (läs i dag), säger Bengt Jarl.

Uppgiften bekräftas av Salapolisen som inte heller vet vad som hände på rättspsyk i tisdags kväll.

Det här är tredje gången på kort tid som ett allvarligt tillbud sker på den rättspsykiatriska kliniken. I december rymde en patient från två vårdare mitt under en ledsagad permission. För några veckor sedan sökte dessutom polisen igenom kliniken med hundar sedan en patient i 30-årsåldern hittas död i sitt rum.

– Dödsfall är oerhört sällsynt hos oss och det görs en noggrann utredning kring detta, säger Bengt Jarl.

I dagsläget finns ingen brottsmisstanke. En obduktion skall dock fastställa dödsorsaken.

Mer läsning

Annons