Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Hjelm-Wallén tar över efter Mona Sahlin

Lena Hjelm Wallén från Sala, tidigare bland annat vice statsminister och utrikesminister i (S)-regeringar, blir ny ordförande i Anna Lindhs minnesfond efter Mona Sahlin.

Annons

Lena Hjelm-Wallén fick just Anna Lindh som efterträdare på utrikesministerposten 1998 och känner sig både glad och hedrad över uppdraget, framhåller hon i ett pressmeddelande:

– Jag är glad och hedrad över detta uppdrag. För mig som satt i regeringen under flera år tillsammans med Anna Lindh är det oerhört viktigt att vårda Annas minne och att arbeta vidare för de frågor Anna brann för.

Anna Lindhs minnesfond grundades av Socialdemokraterna strax efter Anna Lindhs bortgång i september 2003. Anna Lindh bragtes om livet i ett vansinnesdåd på varuhuset NK i Stockholm, mitt i livet och mitt i sin ministergärning.

Anna Lindhs minnesfond, en partipolitiskt obunden stiftelse, ska bidra till att Anna Lindhs "gärning fortgår genom andra och att fler människor uppmuntras att verka i Anna Lindhs anda".

Minnesfonden är stiftare av Anna Lindh-akademin, en stiftelse med syftet att "värna och utveckla ledarskapet för mänskliga rättigheter globalt och lokalt, och därigenom verka för en värld där mänskliga rättigheter respekteras, främjas och stärks."

Lena Hjelm-Wallén har under en lång karriär i det Socialdemokratiska partiets tjänst upprätthållit många tunga poster som hon pendlat till från hemmet i Sala. Hon var riksdagsledamot (S) åren 1969-2002 och tillträdde sin första statsrådspost 1974 som konsultativt statsråd vid utbildningsdepartementet (i praktiken utbildningsminister).

Under åren efter riksdags- och regeringsposterna har Lena Hjelm-Wallén haft flera tunga poster nationellt och internationellt, till vilka nu kommer ordförandeskapet i Anna Lindhs minnesfond.

Anna Lindh var ledamot av Sveriges riksdag 1982-1985 och 1998-2003, miljöminister 1994-1998 och var utrikesminister från 1998 till sin död.

Både Anna Lindh och Lena Hjelm-Wallén blev riksdagsledamöter första gången då de var kring 25 år gamla.

Bilden togs i juli 2002 då den så kallade sommarregeringen  inbjöd till sommarfika på taket till Rosenbad. Dåvarande vice statsminister Lena Hjelm-Wallén och dåvarande utrikesminister Anna Lindh var då bland statsråden som upprätthöll en reducerad regering under sommarsemestrarna. Lena Hjelm Wallén avgick några månader efter det att bilden togs från såväl riksdags- som regeringsposterna. Anna Lindh avled, som tidigare nämnts, i september 2003.

Mer läsning

Annons