Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta föremålet var leksak – Polisen om stora pådraget vid polishuset

Det misstänkta föremålet vid polishuset i Sala var en leksak till en skattjakt. Men polisens utredning fortsätter.

Annons
Stora delar av centrala Sala spärrades av efter att det misstänkta föremålet hittats, det visade sig senare att det var ofarligt.

Det misstänkta föremålet som skapade stor dramatik utanför polishuset i Sala på måndagen enligt polisen visade sig handla om en leksak som används för geocaching som är en typ av skattjakt.

– Jag har sett bild på föremålet och jag skulle gjort samma bedömning som polisen först gjort. Initialt ser det inte ut som några felbedömningar gjorts, säger Johan Thalberg, presstalesman på polisen.

Bombgruppen var på plats vid polishuset i Sala och undersökte det misstänkta föremålet. Tillslut kom man fram till att det var ofarligt. Föremålet är taget i beslag av polisen för ytterligare undersökning.

– Brottsrubriceringen allmänfarlig ödeläggelse kommer att skrivas om. Vad det landar på är just nu oklart. Men förundersökningen pågår fortfarande. Man kommer att undersöka föremålet om se om det finns anledning till brottsmisstankar, säger Johan Thalberg.

Läs också: Polisens bombgrupp på plats – undersöker det misstänkta föremålet

Företeelsen geocaching är en form av skattjakt utomhus, där deltagare får följa koordinater för att hitta olika cachar. En cache kan exempelvis vara en burk eller liknande vars viktigaste innehåll är en loggbok och en penna. Den som placerat ut geocachen publicerar så noga koordinater som möjligt på en webbplats, för att deltagare ska kunna hitta gömman och anteckna sig i loggboken.

Ibland kan det i geocachen finnas bytessaker som en glaskula eller dylikt. Tar man föremålet när man finner gömman ska man ersätta det med något annat av ungefär samma värde.

Läs också: TV: Misstänkt föremål vid polishuset i Sala – polisen har utrymt och spärrat av

Vissa geocachar utvidgas till så kallade multicachar, där man måste besöka flera olika platser för att till slut hitta den. Ibland arrangeras också evenemang för deltagare i geocaching, såsom grillkvällar.

Läs också: Butiksägaren fick utrymma under polispådraget: "Svårt att tro att det händer i Sala"

Geocaching är ett sammansatt engelskt ord som inte har någon direkt svensk översättning. Men företeelsen kan beskrivas med uttrycket "skattjakt med GPS".

Har någon hört av sig och sagt att det är deras cache?

– Nej, jag har inte fått några sådana uppgifter, säger Johan Thalberg.

Har ni några vittnen som sett när föremålet placerats ut?

– Nej, ingenting sånt.

Vid 17.30 på måndagskvällen var alla avspärrningar kring platsen hävda. Polisen har gjort en teknisk undersökning på området.

Mer läsning

Annons