Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk intagen utanvård i 16 månader

Kriminalvården får skarp kritik för behandlingen av en sjuk intagen som flyttades till Salberga. Mannen fick ingen vård på 16 månader.

Annons

Kriminalvårdens hantering av en sjuk intern brast på flera punkter. Det konstaterar Socialstyrelsen som ger skarp kritik sedan en intagen, som hade en cysta i hjärnan, inte fått uppföljande undersökningar.

Socialstyrelsen har till uppgift att granska hälso- och sjukvårdens kvalitet och säkerhet för att eliminera risker och skador i vården. Så när en manlig intagen i sex brev till tillsynsmyndigheten, dels uttryckte sin oro för sin svåra huvudvärk, dels klagade på den bristande utredning och behandling han fått inom kriminalvårdens hälso- och sjukvård, beslutade Socialstyrelsen att undersöka saken.

Nu är utredningen klar och efter att ha fått skarp kritik har kriminalvården tvingats förbättra sina rutiner.

En verksamhetstillsyn som gjordes vid Kriminalvården region väst, visade nämligen att den intagne, som lidit av svår huvudvärk sedan 2006, och som fick en godartad cysta i hjärnan diagnostiserad 2007, inte remitterades vidare för ytterligare undersökningar på 16 månader. När mannen förflyttades från Skogomeanstalten till anstalten Salberga i Sala under förra året, följde heller aldrig någon information med om mannens hälsotillstånd.

I samband med utredningen har kriminalvården beskrivit att det inte funnits några fungerande rutiner för uppföljning och remissbevakning, samt att ”ansvar och kommunikation mellan sjukvårdspersonal och kriminalvårdspersonal inte fungerat tillfredsställande”.

Nu, efter Socialstyrelsens kritik, har dock patientjournalsystemet ändrats så att hela kriminalvården kan ta del av det, vilket underlättar informationsutbytet. Vid förflyttningar av intagna mellan anstalter skall det också finnas en checklista. Dessutom har ett datajournalsystem införts som säkerställer uppföljning och bevakning av exempelvis remisser.

Mer läsning

Annons