Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stallet blev rena slagfältet

”Jag skrek rakt ut när grannen ringde. Det här känns som ett sabotage riktat mot mig”, säger Alexandra Hansen. En gärningsman tog sig in i stallet och ställde till med stor skada.

Annons

Då och då händer det att människor gör illa hästar. Men att någon släpper ut hästar ur sina boxar, och sedan stänger till stalldörrarna så hästarna får panik, är desto ovanligare. Men det var precis vad som hände i Väsby, efter Kilaslinken i Sala, någon gång mellan söndag och måndag.

När 23-åriga Alexandra Hansen kom till stallet vid 07.30-tiden i måndags morse var detta delvis förstört. 

–  Jag var precis på väg till stallet när en granne ringde och berättade att fyra hästar stod i hennes trädgård. Jag skrek rakt ut eftersom jag visste att hästarna stått inlåsta i sina boxar vid 20-tiden på söndagskvällen, säger Alexandra Hansen.

Förutom två egna hästar har hon fem hästar inackorderade. När SA besöker stallet har polisen precis varit på plats. Flera hästägare står också och pratar på gårdsplanen. De är upprörda och undrar vilken galning som skapat kaoset.

Inne I stallet står nämligen en veterinär och syr ihop sårskadorna som Alexandra Hansens islandshäst Leiftur ådragit sig. Även andra hästar har skador efter gärningsmannens tilltag att släppa dem lösa i stallet.

- Hästarna har bråkat och slagits med varandra och slagit sönder stallinredning. De har även forcerat stalldörrarna för att kunna ta sig ut. Min häst har fått stora köttsår efter att ha blivit biten, säger Alexandra Hansen.

Hon har ingen aning om vem som smugit sig in i stallet och öppnat boxarna, men känner ett stort obehag.

–  Det här känns mer som ett sabotage riktat mot mig än som ett inbrottsförsök.

Att hästarna inte kunnat ta sig ut på egen hand bekräftar Jessica Lenander. Hennes ardenner, Jolly Jumper, var rejält inlåst i sin box.

- Jag hade gjort en specialknop på utsidan av boxen. Men när jag kom till stallet var repet uppknutet, förklarar Jessica Lenander.

Även hon tycker att det som hänt är obehagligt. Att hästarna stannade i grannträdgården var bara ren tur.

– De hade lika gärna kunnat tagit sig ut på Enköpingsvägen och blivit påkörda.

Salapolisen håller med om att det inträffade kunde ha slutat riktig, riktigt illa.

– Vi ser allvarligt på det som hänt men vet inte om det är personligt riktat. Polisen har gjort en teknisk undersökning och skrivit en anmälan om skadegörelse, säger polisinspektör Tommy Alriksson som aldrig hört talas om något liknande fall.

Den som gjort iakttagelser vid, eller i närheten, av stallet bör kontakta polisen.

Mer läsning

Annons