Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säljrusch inför amorteringskravet

Trots att bostadspriserna fortsätter att öka i Västmanland är det många som vittnar om osäkerhet efter införandet av amorteringskravet. ”Vi vet inte hur det kommer att påverka oss”, säger en potentiell köpare.

Vid Lillåudden anordnas under sommaren visningar i ett av Riksbyggens showroom. Två av spekulanterna är Eva och Antti Salonen, som just nu bor i en hyresrätt i city.

– Vi har funderat på att köpa ett tag och som det ser ut nu lutar det mest åt nyproduktion. Det känns som att fördelarna är att man får det precis som man vill och att man kan komma undan med ett lägre pris, säger Antti.

Priserna på bostadsrätter i länet har ökat med 2 procent under perioden januari till mars och genomsnittspriset för en lägenhet ligger nu på drygt 1,2 miljoner kronor.

Villapriserna steg under samma period med 6 procent. Medelpriset för en villa i länet är nu drygt 2,3 miljoner kronor.

Robert Olsson är fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Västerås. Han ser att prisutvecklingen för bostäder är en följdeffekt av två saker: att det finns en bostadsbrist i Västerås och att det sker en naturlig korrigering av priserna.

– Varje år flyttar det nästan 2 000 människor till Västerås och det byggs inte tillräckligt många bostäder. Och jämför man med kommuner i motsvarande storlek, med närhet till Stockholm, så har Västerås legat ganska långt under snittet. Jag tror därför att det vi nu ser är en naturlig korrigering av priserna som sker i förhållande till marknaden, säger han.

Enligt honom har marknaden även påverkats av amorteringskravet.

– Vi sålde rekordmycket till rekordpris under maj månad och nu märker vi att både köpare och säljare avvaktar för att se hur den nya lagen kommer att påverka marknaden.

Han ser även att Västerås kommer att ha en fortsatt bostadsbrist.

– Det är jag helt övertygad om. Det är lätt att sälja då efterfrågan finns och jag har svårt att se att priserna skulle sjunka framöver. Där-emot kanske vi ser en stabilisering.

Även Tony Kuhn, fastighetsmäklare på Aroseken, har under de senaste två åren fått in bud på nästan varje bostad före visning.

– Under våren fick vi så höga bud att säljarna inte vågade chansa. Därmed såldes många bostäder före visning. Att det är tryck på bostäderna har även lett till att vi har sett många budgivningar, säger han.

Men han menar samtidigt att de inte ser några kon- sekvenser av införandet av amorteringskravet.

– Vi väntade oss att det skulle kunna bli annorlunda. Och vi fick så klart ett ökat utbud under maj månad, men just nu känns det inte annorlunda. Folk kanske avvaktar lite mer än vanligt men det känns överlag som att det kommer att fortsätta att stiga i samma takt som det har gjort innan.

Enligt Carina Akterhag, marknadsområdeschef på Riksbyggen som säljer nyproducerade lägenheter, har även de påverkats av de höjda bostadspriserna.

– Just nu vill alla bygga samtidigt. Då entreprenörerna har ett stort urval av arbeten att välja på har prisbilden blivit relativt hög, säger hon.

Även Eva och Antti Salonen har märkt av pris-ökningen.

– Och på många sätt har bostadsmarknaden blivit säljarens. Det är lite osäkert just nu. Under våren har vi velat titta på flera lägen-heter men så har de sålts före visning. Och sedan vill man ju varken hamna i en utdragen budgivning eller att vara ensam om att lägga ett bud. Så just nu känns det faktiskt lite tryggare att köpa nybyggt, säger Eva.

Hon säger även att hon tycker att marknadsläget just nu är osäkert i och med införandet av amorteringskravet.

– Just nu vet vi inte hur det kommer att påverka oss som köpare, så det är klart att det bidrar till en osäkerhet.