Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salladspåsen innehöll levande padda

Sofie Isaksson körde ner handen i salladspåsen. Då kände hon något som definitivt inte var ett salladsblad.
- Jag bara skrek, säger hon.

Örebroaren Sofie Isaksson hade haft salladspåsen i kylen i ungefär en vecka. På söndagskvällen tog hon fram den för att se om den fortfarande var användbar.

När hon stack ner handen för att plocka upp bladen och skölja dem kände hon något mjukt.

- Jag såg huden, som var delvis täckt av sallad. Jag visste inte hur stort djuret var. Min första tanke var: en råtta. Så jag släppte påsen och bara skrek rakt ut.

Sofies dotter, åttaåriga Michele, fick komma till undsättning. Hon letade fram det lilla djuret, en vanlig padda, och lade den på bordet.

- Den låg helt stilla först, så jag tänkte att den nog var död. Men när Michele började gulla med den öppnade den plötsligt ögonen.

Salladspåsen bestod av blandad svensk sallad och är förpackad i Skåne. Sofie Isaksson, journalist på Nerikes Allehanda, är inte särskilt upprörd över händelsen.

- Jag tycker snarare att det är fascinerande att den överlevde först resan från Teckomatorp och sedan en vecka i kylskåpet.

Vad som hände med paddan? Den släpptes ut i naturen igen på söndagskvällen.

Se paddan skutta runt i påsen här.

Fridlyst groddjur

Vanlig padda (bufo bufo) är ett satt groddjur med tjock och vårtig hud. Färgen är brunaktig men varierar i ljust och mörkt. Honan blir 123 mm lång, hanen bara 78 millimeter. Paddan förekommer i större delen av Sverige, med undantag för fjällen. Paddan söker sig till fuktiga gömställen under dagen.

Paddan har små giftkörtlar i huden på ryggen och ett par stora körtlar i nacken. Den är, liksom alla andra groddjur, fridlyst i hela landet.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet