Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete för Västerås: Oppositionen smutskastar om Västerås stad vård och omsorg

Förtroendevalda måste vara seriösa

Oppositionen i styrelsen för Västerås stad vård och omsorg (VVO) skriver i en debattartikel att vi inom majoriteten skulle ”valt att tysta ner” avvikelser som rapporterats om i VLT. Det är beklagligt att M och L väljer att slira så exceptionellt på sanningen.

Det är beklagligt att M och L väljer att slira så exceptionellt på sanningen.

Redan i februari fick styrelsen information om vilka förstärkningar inom kvalitetskontrollen som då vidtogs. Några av oppositionens ledamöter valde att inte närvara på mötet då, samma personer som nu kräver information.

Vidare påstår man att ingen adekvat information har getts om kvalitetsarbetet och hur avvikelsehanteringen sker. Det stämmer inte. Styrelsen fick information och utbildning i hur kvalitetsarbetet och avvikelsehanteringen arbetas med, på vilket sätt avvikelser hanteras och hur förvaltningen arbetar med att hela tiden följa upp dessa, i praktiken, varje dag.

Med på mötet fanns förutom förvaltningschef även verksamhetschef, kvalitetsledare och medicinskt ansvarig sjuksköterska. Dessvärre deltog en stor del av oppositionen inte heller på detta möte.

Vidare beskriver M och L sitt senaste nämndinitiativ om extern granskning. Detta är ytterligare ett bevis på att man inte har något intresse av att faktiskt sätta sig in i den verksamhet man är tillsatt att verka i och att man föreslår verksamhet som redan sker. Styrelsens verksamheter är konstant under extern granskning och det finns minst tre instanser som utför detta:

Styrelsens verksamheter är konstant under extern granskning och det finns minst tre instanser som utför detta

• Kommunrevisionen är en opartisk- och extern granskning, som granskar förvaltningen och styrelsens arbete.

• Sociala nämndernas förvaltning (SNF) granskar och utvärderar all beställd verksamhet, oavsett utförare. Detta omfattar självklart även VVO. SNF granskar dels dokumentation och dels verksamheten, genom annonserade- och oannonserade granskningar på plats.

• Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). I tillsynsuppdraget ingår handläggningen av anmälningar, till exempel lex Sarah och lex Maria.

Kvaliteten inom äldreomsorgen är oerhört viktig. Avvikelser måste alltid behandlas seriöst och med respekt och med ambitionen att varje möte alltid ska vara det bästa möjliga och att avvikelser som sker i våra verksamheter åtgärdas i den mån det går.

Men det kräver också en seriositet av oss förtroendevalda. Det blir ihåligt och tomt om man som politiker inte tar sig tiden att sätta sig in i frågor och fakta och går på de möten man blir kallad till, utan väljer att försöka smutskasta både majoritet, förvaltning och all den fantastiska personal som finns i våra verksamheter för att försöka plocka politiska poäng. Vi förtroendevalda måste vara bättre än så.

Jonas Cronert (S)

styrelseordförande i Västerås stad Vård och Omsorg

Hans Stegel (C)

förste vice ordförande

Vanja Ahlén (S)

ledamot

Stefan Sturesson (KD)

ledamot

Robin Saha (S)

ersättare

Agata Kosik (S)

ersättare

Marie Sundström (MP)

ersättare

David Sundén (C)

ersättare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel