Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete för Västerås: Underskott i individ och familjenämnden har inget med ensamkommande att göra

Jesper Brandberg (L) skrev 23 april en debattartikel om ensamkommande barn och deras situation i Västerås. Det är helt sant som han skriver att individ- och familjenämndens ekonomi försämrades kraftigt mot slutet av 2017. Anledningarna till det är flera och förvaltningen arbetar hårt på att ta fram ett underlag som kan förklara uppkomsten till försämringen och en plan framåt.

Men sen virrar tyvärr Jesper Brandberg bort sig. Han skriver att Västerås Stad inte borde lägga "miljonbelopp på vuxna flyktingar som inte har asylskäl". Det gör vi heller inte. Individ- och familjenämnden fattade i september 2017 ett beslutat om att låta ensamkommande barn som fyller 18 år under 2017 bo kvar i kommunen. Det beslutet förnyade vi för inte så länge sedan.

Individ- och familjenämnden fattade i september 2017 ett beslutat om att låta ensamkommande barn som fyller 18 år under 2017 bo kvar i kommunen.

I första omgången fick Västerås tre miljoner kronor från staten för att bekosta boendet för cirka 46 ensamkommande barn som fyllde 18 år under 2017. För att de ska få möjlighet att bo kvar här satte kommunen krav på att de ska antingen studera, arbeta eller ha annan sysselsättning som kan antas leda till arbete. Dessutom kommer socialtjänsten göra en individuell prövning av varje ungdom för att avgöra vilket stöd och vilken boendeform de behöver.

Regeringen anslog i sin vårbudget 200 miljoner som kompensation till kommuner som valt, liksom Västerås, att låta sina 18-åriga ensamkommande stanna i kommunen. Hur mycket av det som Västerås kommer att tilldelas vet vi ännu inte.

När det gäller nämndens underskott vill vi tydligt förklara att det underskottet inte har något alls med frågan om ensamkommande att göra. Den ersättning Västerås kommun får från staten täcker helt och hållet de extra kostnaderna vi får för att hantera denna fråga. Det är till och med så att för 2017 visar just den delen av verksamheten upp ett överskott på 11 miljoner kronor.

Den ersättning Västerås kommun får från staten täcker helt och hållet de extra kostnaderna vi får för att hantera denna fråga.

Vi vill också understryka att i vårt demokratiska land har alla människor rätt att överklaga myndighetsbeslut. Det är en rättighet som vi inte tror någon vill ta ifrån oss. I individ- och familjenämndens beslut är inriktningen att ensamkommande förstås har rätt att överklaga ett avslagsbeslut av Migrationsverket. Men får de avslag även i Migrationsdomstolen får de rätta sig efter det beslutet.

Ann-Louise Molin Östling (S)

ordförande individ- och familjenämnden

Anna Thunell (MP)

förste vice ordförande individ- och familjenämnden

Dorothy Bergqvist (C)

ledamot individ- och familjenämnden

Juhani Nikula (KD)

ledamot individ- och familjenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel