Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete i verkstan: "Gör vi fel i dag kan det vara kört om tio år"

I ett läge där han ser den perfekta stormen, tar Paul Bogatir på sig blåstället, med siktet inställt på att skapa ökad konkurrenskraft.

Läs också: Hudiksvall blir nav för nytänkande

Just nu är medvetenheten stor om hur viktigt industrin är för kommunen. Därför, menar Paul Bogatir, råder den perfekta stormen nu.

– Folk förstår det, kommunen vet det och företagen ser att man måste samarbeta. Kina står inte still. Det är ingen där som kommer att fråga oss om lov att få göra saker. Det är bara genom att poola kunskap som man kan lyckas behålla avståndet till dem, tror jag.

Föreningen Hudiksvalls Hydraulikklusters nya ledare tar över efter P-O Berg, som rott hem ett treårigt stöd från EU:s regionala utvecklingsfond.

Läs också: Industri i samarbete ska lyfta Hudiksvall

– I det ingår att vi ska dra igång ett forskningsprojekt. Vi ska skapa produkter, ha flera examensprojekt pågående och så ska omsättningen och antalet anställda öka i bolagen. Det är de målen som finns. Det ska ske genom ökad samverkan, till exempel i teknikgrupperna, där vi samarbetar med akademien för att få in mer kunskap och bättre produkter.

Föreningen ska också samarbeta med andra kluster, som till exempel Skogstekniska i Vindeln, Tunga fordon och Robotdalen i Västerås.

– Men det stora är att vi ska öka konkurrenskraften för bolagen här. Det är det som är klustrets funktion.

Läs också: Kluster med mål att bli världsbäst

Bogatir talar om långsiktighet, om att det i dag saknas både högskola och dubbelspår beror på beslut som skulle ha tagits 15 år sedan.

– Klustret är en långsiktig lösning och vi får ha respekt för att det tar tid. Det tar tio år innan det är etablerat. Nu har vi hållit på i tre och nu får vi dessutom uppstartspengar. Om sju år kanske vi verkligen har lyckats åstadkomma något.

Närmast kommer han från ett jobb som projektledare vid Boman Communication, där han jobbat mot stora verkstadsföretag.

Han känner sitt ansvar och poängterar vikten av att ligga före.

– Gör vi fel i dag kan det vara kört om tio år.

Läs också: Oil Quick bygger muskler med en helt ny verkstad

Han berättar om Oil Quick, ett exempel på ett bolag som lyckats hålla avståndet till konkurrenterna.

– Det är ett litet företag med inte ens hundra anställda och de säljer produkter som de är ensamma om, trots att det finns stora bolag som skulle kunna göra en likadan produkt. Men de klarar inte av det, Oil Quick gör det bättre och de finns här. Det är helt fantastiskt!

Att det finns lokala verkstadsbolag som exporterar är mycket tur och tillfälligheter till en början, menar Paul Bogatir.

– En gång i tiden, när Erik Sundin satte sig på motorcykeln och åkte från Arbrå var det vår smala lycka att han hamnade här. Han kunde ha åkt till Ljusdal eller Gävle, men han åkte hit. Så byggde han upp Sundins, som var världens största skidfabrik.

Med tiden utvecklade han dagens Sunfab och när hydrauliken i tillverkningen utvecklades, skapades Hydrauliska Industriaktiebolaget, dagens Hiab.

– Sedan har du John Sonerud som funderade var han skulle bo någonstans. Så klev han av här och tyckte att folk var snälla på stationen och att det var trevligt på perrongen.

Han var upphovsmannen till det som så småningom blev dagens Huddig, medan sonen Åke startade Oil Quick.

– Det var bara flax! Och det har vi tagit för givet i Hudiksvall. Det hade lika gärna kunnat uppstå någon annanstans, poängterar Bogatir.

Se också: Nya jobb när Hiab får mer plats att utveckla idéer och lastkranar

Han talar om att utvecklingen av mer avancerade produkter måste fortsätta, om de lokala bolagen ska kunna hålla avståndet till Kina. Men utveckling kostar.

– Inget av de här bolagen är så stora att man kan satsa på egen forskning, utan man måste samverka för att lyckas.

Då blir det helt avgörande att kunskapen delas.

– Om ett medlemsbolag tänker att det här skulle vi behöva veta och de vet att kunskapen finns hos andra medlemsföretaget, ska det vara naturligt att knyta kontakten. Då har vi lyckats, tycker jag. Då har man ett väl fungerande kluster med naturliga kopplingar.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik