Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete med högerpopulister kan också hota den ekonomiska utvecklingen.

Danmark har på några år gått från god tillväxt och budgetöverskott till utebliven tillväxt och stora budgetunderskott. Regeringens beroende av högerpopulistiska Dansk folkeparti har gjort det svårare att hålla ordning på ekonomin.

Sverige har haft fördel av att flera av våra grannländer och viktiga handelspartner har haft en god ekonomi. Det gäller alltjämt Norge, som kan använda alla sina oljemiljarder för att hålla uppe efterfrågan. Men i Danmark har tillväxten stannat av och budgetunderskottet blivit ett problem. I går presenterade finansminister Claus Hjort Fredriksen regeringen budgetförslag och han har goda skäl att vara bekymrad.

Budgeten har försämrats dramatiskt, ett tidigare överskott har vänts till ett underskott på 4,6 procent av BNP, vilket är en bra bit över EU:s regler om 3 procent. Finanskrisen slog hårt i Danmark, bostadsbubblan sprack och många danskar drar sig alltjämt för att konsumera. Resultatet blir minskad tillväxt och sjunkande skatteintäkter.

De danska borgerliga regeringspartierna Venstre och Konservative har dessutom ett stundande höstval att oroa sig för. Oppositionspartierna hade redan före de dystra budgetbeskeden ett stabilt övertag i opinionsmätningarna.

Även om finanskrisen inte gick att und-vika kunde Danmark ha klarat sig bättre. Majoriteten av danskarna sade likt svenskarna nej till euron i en folkomröstning. Men Danmark har ändå hela tiden hållit en fast växelkurs mot eurozonen.

Det är en dålig lösning. Landet får då bara nackdelarna av att stå utanför euron. Den danska riksbanken kan inte föra en självständig räntepolitik utan måste hela tiden följa den Europeiska centralbanken ECB. Eftersom Danmark har en egen valuta blir dock räntan något högre än för euromedlemmarna. Den fasta växelkursen gör också att den danska kronan inte likt den svenska kunde falla i värde under finanskrisen för att därmed mildra problemen för exportindustrin eller turistnäringen.

Den borgerliga minoritetsregeringen har också gjort sig beroende av högerpopulistiska och islamofoba Dansk folkeparti, sverigedemokraternas föredöme. Dansk folkeparti har fungerat som regeringens stödparti. Det har givit ett betydande inflytande, men partiet har samtidigt sluppit att som regeringsparti ta ett tydligt ansvar för den förda politiken.

I Sverige har kritiken mot den danska regeringen främst handlat om att Dansk folkeparti har kunnat sätta sin prägel på dansk flykting- och minoritetspolitik. Dansk folkeparti har ständigt krävt hårdare tag i utbyte mot att stödja regeringen i andra frågor.

Men Dansk folkeparti är också välfärdsnostalgiskt och skeptiskt till förändringar i skatter och välfärdssystemen (så länge det inte handlar om bidrag som främst går till flyktingar och invandrare). Regeringen har därför haft problem med att förändra skattesystemet och reformera ”efterlönnen”, som är bidrag till dem som vill trappa ned före den reguljära pensionsåldern.

Läget i folketinget är komplicerat. Regeringen hade svårt att få majoritet för sina förslag utan stöd av andra partier än Socialdemokraterna och Dansk folkeparti. Men den danska utvecklingen visar att det inte bara är moraliskt fel att göra sig beroende av minoritetsfientliga partier. Samarbete med högerpopulister kan också hota den ekonomiska utvecklingen och ordning och reda i statens affärer.