Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete med Uppsala kan inte tvingas fram

Av Hans G Eriksons och Mattias Perssons debattinlägg kan det verka som att det saknas vilja hos landstingsledningen i Västmanland att ingå i en kommande regionkommun med Uppsala län. Inget kan vara mer felaktigt. Vi är och har varit övertydliga i en utgångspunkt att bilda en regionkommun där Uppsala ingår.

Vi delar den med debattörerna och vi delar den med kommunerna i Västmanland. Men, och detta är avgörande, Uppsala har valt att avstå från att verka för en regionkommunbildning. Vi kan naturligtvis inte tvinga fram ett samarbete med Uppsala. Vi har ”bjudit upp” till diskussioner och skrivit brev till landstingsstyrelsen i Uppsala – hittills utan resultat.

Landstingen i Södermanland och Örebro vill att Uppsala ingår i en framtida Region Mälardalen och i Västmanland är vi särskilt angelägna om detta. På samma sätt som vi genom regionbildning med Södermanland får en naturlig länk med Stockholm söder om Mälaren ser vi gärna att cirkeln sluts genom en regionbildning norr om Mälaren.

Landsting och kommuner runt Mälaren har under många år byggt en tradition av omfattande samarbete, sinsemellan och med Stockholm, inte minst inom ramen för Mälardalsrådet. En stark funktionalitet med Stockholm är sedan länge etablerad och driver den pågående regionförstoringen. Den geografiska närheten påskyndar en regionförstoring genom kommunikationer och successivt sammanväxande samhällsstrukturer.

Vi ser fortsatt många naturliga samverkansområden i hela Mälardalen, till exempel inom kollektivtrafik och infrastruktur såväl som inom hälso- och sjukvård. Vår bedömning är dock att det behövs mer kraftfulla region-kommuner för att möta utmaningarna inom dessa områden. Från landstingsledningen i Västmanland vill vi inte se någon gräns mellan Västra och Östra Aros.

Konkurrensen om att kunna skapa tillväxt och därmed locka till sig näringsliv och arbetskraft är stor i dag. Nya konstellationer mellan städer och län i Sverige skapar nya tillväxtområden som lockar både kapital och människor. Därför behöver vi i Mälardalen hitta nya former för tillväxt och attraktionskraft. Region Mälardalen har goda förutsättningar att vara en stark tillväxtmotor i landet och att kunna erbjuda invånare i Mälardalsområdet goda förutsättningar att leva, bo och arbeta.

Nu vill vi skrida till verket med att bilda Region Mälardalen, först i form av en ansökan till regeringen. Det brådskar då vi själva vill vara med och påverka (ansökan till regeringen om att bilda regionkommun ska lämnas in senast den 31 januari 2012). Vi vill inte hamna i en situation där staten drar gränser för de statliga verksamheterna, gränser som kanske är annorlunda än Region Mälardalens gränser. Landstinget i Uppsala län har i dagsläget valt att inte stå bakom en gemensam ansökan, vilket vi beklagar, men vi övriga tre län väljer att fortsätta arbeta för en regionkommunbildning. Från vår sida ser vi gärna att Uppsala ansluter – om inte nu så i ett nästa steg.

Region Mälardalen innebär att vi tillsammans blir en resursstark samarbetspartner för Stockholm och omvärlden i övrigt. En stark regionkommun är också en bra part i dialog och förhandlingar med staten. Vi tror att vi, genom att agera aktivt och beslutsamt och därmed visa regeringen vår vilja, också har större möjlighet att påverka hur Sveriges karta ska ritas om. Genom att vänta/avvakta äger vi inte frågan själva, och i värsta fall, halkar vi efter i konkurrensen med andra regionkommuner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel