Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhall-anställda blir företagare

Samhall hittar nu nya vägar för att slussa ut medarbetare på den öppna marknaden.

Den egna företagarakademin som precis dragits i gång i Västerås ska hjälpa 20 motiverade medarbetare att starta egna företag.

– Funktionshinder är inget hinder för att starta företag, säger Hans-Göran Olsson, utvecklingschef på Samhall i region Falun.

Samhalls uppdrag är bland annat att utbilda och utveckla medarbetare med funktionshinder så att de kan få jobb i andra företag. Varje år lyckas runt 1000 Samhallsanställda ta det steget.

Men vissa är också intresserade av att starta eget. En enkät som gjorts inom företaget visar att 60 procent av de tillfrågade hade funderingar om att starta eget.

Pilotprojekt med företagsakademier i Växjö och Luleå som drogs i gång för två år sedan gav ett mycket gott resultat. I Luleå startade fyra av elva kursdeltagare egna företag.

– Men de övriga blev så stärkta av kursen att de kunde ta steget över till den öppna marknaden, berättar Hans-Göran Olsson.

Nu har företagsakademin kommit till Västerås. Medarbetare från Samhall i en stor del av Mellansverige och Västkusten har valts ut. Kravet för att få vara med var att de hade en bra affärsplan.

Kursen pågår i två dagar och leds av konsulter från Nyföretagarcentrum, sedan ska det bli regelbundna uppföljningar.

När kursdeltagarna kommer hem ska de få kontakt med ett lokalt företagscentrum och hjälp att ingå i lokala nätverk. Hans-Göran Olsson säger att han ska se till tempot hålls uppe.

– Vi ska stötta, men inte curla, förklarar han.

Yvonne Andersson från Karlstad och Rickard Berglund från Vansbro är två av deltagarna som har stora förhoppningar.

Yvonne tänker starta ett företag som ska hjälpa mindre företag med administrativa rutiner och Rickard planerar en fiskodling i Västerdalälven.

Samhall

Samhällsuppdraget är att utveckla personer med funktionsnedsättning ­genom arbete. Det ska ske genom att företaget producerar efterfrågade varor och tjänster på en konkurrens­utsatt marknad.

I uppdraget ingår också att ge medarbetare också möjligheten att övergå till en anställning på ett annat företag.

Samhall finns på 250 orter över hela Sverige och har drygt 22 000 medarbetare.

Samhall är helägt av svenska staten.

I region Falun ingår Västmanland, Dalarna. Härje­dalen och Värmland.

Källa: www.samhall.se