Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhället och individen

Stark kommersialisering och marknadsstyrning lever vi med. Framgång mäts i pengar, ägande och publicitet.

Ökande tempo och allt snabbare förändringar ger kortsiktighet. Men eftertanke kräver tid; intuition och helhetskänsla utvecklas bäst i tystnad och stillhet.

De materiella behoven av mat, vatten och skydd mot vädret är vanligen täckta i Sverige, men alla har inte en trygg tillhörighet.

Etik, det vill säga medvetna tydliga värderingar, och inre andliga värden behövs också, som skydd mot exempelvis droger som alkohol, narkotika och spel om pengar eller köpmani. Det finns en allmän ytlighet med fokus på utseendet. Mångas medfödda kropp tycks inte duga; skönhetsindrustrin är redo med kemikalier och kirurgi. I detta rika land kan man ha problem med det mest naturliga: ätande, sömn, sexualitet. Unga män konsumerar pornografi; unga kvinnor prostituerar sig. Medelålders män riskerar livet på motorcykel. Barn lever farligt. Även identitet och nära relationer är problemområden.

Jag blir bekymrad av det jag ser och hör om. En tröst är att det också finns de som är väl anpassade till livets villkor och naturens lagar.

Jag är också glad att kunna rekommendera något: Personer med samma problematik kan hjälpa varandra; bilda tolvstegsgrupper med det program som Anonyma alkoholister, AA, var först med.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare