Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samma dag – men olika väder

November är kanske inte den bästa av alla månader, men i år kan vi i alla fall inte klaga på att det är kallt.

Höstrusket är här. Men var är kylan?

För några mätstationer med mer än 100-åriga mätningar har det blivit nya stationsrekord.

I Lund, där det pågått mätningar sedan 1753, sattes nytt oktoberrekord med 22,4 grader. Rekordvarmt har det också varit i Falsterbo (19,1), Örebro (20,2) och Sveg (21,6) som haft de varmaste temperaturerna sedan mätningarna började 1880, 1858 och 1875.

Hur kan det komma sig att det fortfarande är så varmt?

–Det är fortfarande de mycket milda luftströmmarna som drar in ifrån syd–sydväst som under det här året har gjort att vi har haft ett stabilt högtryck sydost om oss. Det har också hjälpt till att hålla lågtrycken, som oftast kommer från Norra ishavet och Nordatlanten, på en nord-ligare bana helt enkelt, säger Bilian Mladenov, meteorolog på Foreca.

Hur länge kommer det här varma vädret att hålla i sig?

– Om man tittar 10–15 dagar framåt så ser det ut att vara ganska så milt fortfarande. Några grader kallare än vad vi har nu, säger Bilian Mladenov.

I dag ska det, när morgondimman har lättat, bli klart med växlande vindar och 5–9 grader varmt. Torsdag blir det mest mulet och runt 5 grader. Fredag och lördag sträcker sig en högtrycksrygg över Sverige och det innebär uppehålls-väder. Nattetid kan det bildas lokal dimma. Söndagen kan däremot bli blåsig och grå med regn i landets norra delar.