Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänk volymen – annars hotar böter

Max 25 decibel tillåts spridas från Plutos takterrass in i närliggande lägenheter. Nu måste Restaurang Pluto sänka musikvolymen rejält nattetid på sommarterrassen. Annars hotar kraftiga böter.

I flera år har närboende till Pluto klagat på den höga musiken från sommarterrassen vid Torggatan (Sigmatorget). Nu har grannarna till restaurangen fått rätt.

Miljö- och hälsovårdsförvaltningen har efter utredning föreslagit miljö- och

konsumentnämnden att vitesförelägga Pluto att inte spela musik på terrassen som orsakar ljudnivåer över 25 decibel i närliggande bostäder med stängda fönster och dörrar. Det gäller mellan 22 och 2 på natten.

Om ljudnivån överskrids är det förenat med ett vite på 50 000 kronor varje vecka som ett överskridande konstateras – om det visar sig att restaurangens musik är boven i dramat.

Det är främst grannarna på Hantverkargatan mot Sigmatorget som lidit av musiken.

I sovrummet till en lägenhet uppmättes mellan 38 och 41 decibel klockan 0.30 på natten. ”Ljudnivån var så pass hög att det hördes vilka låtar som spelades och basgången framträdde tydligt”, skriver miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, som förra sommaren utförde mätningar.

Patrik Redebrandt är vd för Pluto. Han är inte säker på att det bara är hans restaurang som står för olägenheten för bostadsinnehavarna. Även om han medger att Pluto bidrar.

– Både Tabasco och Poco Loco ligger ju i grannskapet. Dessutom uppkommer störande stadsljud från många källor; restauranger och uteserveringar, förstås, men också rop, klackar, sirener, taxibilar, bussar, ja ett naturligt stadsbrus. Men det kan också vara så att fasaderna och fönstren mot Hantverkargatan inte håller byggnadsnormen, säger han.

Sommarterrassen har öppet uppåt på båda sidor över baren. De markiser som fälls ned dämpar inte ljudet.

Redan tidigare har Plutos ledning vidtagit åtgärder för att minska störningarna, men enligt miljö- och hälsa har de inte varit tillräckliga.

– Vi har byggt en dämpande ljudvägg mot Hantverkargatan, installerat limiter och skurit ned på vissa frekvenser, säger Patrik Redebrandt.

Fastighetsägare till husen på Hantverkargatan är Klövern Dante AB. Miljö och hälsa anser att Klövern och Pluto har ett delat ansvar inför bostadsinnehavarna. Klövern ska göra en egen ljudmätning i bostäderna under tiden Plutos sommarterrass är stängd. Även Klövern har fått ett föreläggande om att ”utföra och redovisa bullermätning”.

– Vi har genom företaget Sweco redan börjat boka in mätningarna i bostäderna, säger Hans Lindh, som är enhetschef på Klövern. Vi har ständigt en dialog med miljö- och hälsoförvaltningen för att förbättra miljön för de boende.

Patrik Redebrandt ser fram emot Klöverns mätningar. Särskilt nu när sommarterrassen är stängd och inte bidrar till några störande ljud.

– Om det mot förmodan visar sig att ljudnivån i lägenheterna beror på vår terrassverksamhet kommer vi naturligtvis att göra något åt det.

Vi kan kalibrera utrustningen, minska ljudnivån med cirka 5 decibel, ta bort vissa frekvenser, rikta om högtalarna och låsa hela paketet, säger Patrik Redebrandt.