Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt arbetstid och pensionsålder?

Förhållandena på arbetsmarknaden måste förbättras. Det gäller också arbetstidens längd och för de flesta på arbetsmarknaden sker pension först vid 65 års ålder. Många orkar inte fram på grund av den hets och jäkt som i dag kännetecknar arbetsmarknaden.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att alla som kan arbeta ska ha rätt att få ett arbete. Detta låter lovvärt, men tydligen utan hänsyn till vad arbetsmarknaden kräver av sin arbetskraft.

Inför sex timmars arbetsdag med oförändrad lön, samt att sänk pensionen till 60 år. I stället erbjuds redan pensionerade att arbeta efter sin pensionering. Är detta verkligen en vettig hantering då yngre tydligen har svårt att bli anställda?

Varför går det då inte att göra arbetsmarknaden mer tilltalande också för de yngre, genom att lagstadga om sex timmars arbetsdag och att de yngre inte ska behöva följa sina föregångare i att pension infaller först efter att man är utsliten?

Detta är två frågor som i högsta grad borde angå våra politiker inför det stundande valet.

Frågorna har visserligen väckts, men de har inte drivits med någon större kraft. Det är helt andra frågor som har stått i förgrunden i de partiledardebatter vi har fått lyssna på.

Om inte arbetstidens längd och pensionsvillkoren blir föremål för förbättringar, då är hela den omtalade välfärden satt på avskrivning.

Sven-Olov Degerman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare