Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sänkt skatt och parbogaranti"

Riksdagsledamoten Ylva Johansson utlovade en parbogaranti om det blir regeringsskifte.

Hennes 1 maj-tal vid Växhuset lockade drygt 1000 personer.

Klockan femton startade det socialdemokratiska tåget från Stora torget med musikkåren i täten. Bakom fanorna tågade runt 400 demonstranter genom stan och mot Växhuset. Ungefär lika många som i förra årets majtåg.

Längs gator och på torget stod åskådare och tittade på när musikkåren spelade de traditionella majsångerna medan tåget passerade gator som Hantverkargatan och Smedjegatan. Det var stor uppsamling framför Växhuset när tåget dundrade in ungefär halv fyra.

Ylva Johansson, S, taleskvinna i hälso-och sjukvårdsfrågor, varnade för nedrustningen av den gemensamma välfärden.

-Borgarna har ändrat lagarna så vissa kan köpa sig snabbare vård. Det finns en lägsta nivå i sjukvård, de andra åker business class. I andra länder finns public hospitals, vi är på väg in i ett sådant samhälle om vi inte röstar annorlunda i år, sade hon.

-Regeringens jobbgaranti är en passivitetsgaranti. VI har massarbetslöshet nu. Vi har inte råd att låta ungdomar gå arbetslösa.

Bataljer som väntar enligt Ylva; barnfattigdomen och ungdomsarbetslösheten måste minskas. Sjukförsäkringen och A-kassan förstärkas. Hon vill också ha en ny skolreform.

-Vi har en major till utbildningsminister i en skola med stängda dörrar och borttagna skolresor. Men alla barn måste få gå i möjlighetens skola. Barn är olika varför skolan ska vara kompensatorisk så alla får samma chans att utvecklas maximalt, sade hon.

Avslutningsvis lovade hon sänkt pensionsskatt och parbogaranti om det blir regeringsskifte.

-Vi behöver en valfrihetsrevolution inom hemtjänsten, och partners måste få bo tillsammans på äldre dar även om bara en är i behov av hjälp. Vi behöver en ny parbogaranti.