Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt straff – men oenighet

Svea hovrätt sänker straffet för en 36-årig västeråsare som dömts för smuggling av nätdrogen MDPV. Men osäkerheten kring straffmätningen består.

Den 9 februari i år dömde Västmanlands tingsrätt 36-åringen till sex års fängelse för att han köpt sammanlagt 80 gram MDPV, det mesta via internet, levererat per post från en leverantör i Kina.

Domen var en i raden av fleråriga fängelsedomar i länet sedan MDPV kriminaliserades den 1 februari 2010.

Ännu saknas prejudicerande dom från Högsta domstolen som klart anger hur farlig MDPV ska anses, vad en missbrukardos är och hur många gram som medför straff för grovt narkotikabrott.

Den 36-årige västeråsarens advokat överklagade domen och hänvisade till brittiska regeringens experters bedömning att MDPV och liknande inte ska jämställas med amfetamin. För att dömas för grovt narkotikabrott för amfetamin behövs i Sverige 250 gram.

Det brittiska resonemanget köper inte Svea hovrätt med en kortfattad motivering som går ut på att det är den svenska hittillsvarande rättspraxisen som räknas.

Men hovrätten menar att Västmanlands tingsrätt dömt för strängt; tingsrätten angav en missbrukardos till omkring 50 milligram medan Svea hovrätt anser att den snarare är 100. Därmed blir antalet doser 36-åringens 80 gram kan delas upp i lägre, vilket medför reducerat straff från sex till fyra års fängelse.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen.