Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säpo: Tusentals våldsbejakande islamister i Sverige

Enligt Säpos bedömning finns det tusentals våldsbejakande extremister i Sverige i dag. Ökningen har varit stor de senaste åren, säger Säpos generaldirektör Anders Thornberg i en TT-intervju.
– Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut, säger han till TT.

Det handlar framför allt om våldsbejakande islamistiska extremister, skriver TT. I en rapport från 2010 bedömde Säpo att det fanns ungefär 200 personer. I dag är siffran betydligt högre, menar Anders Thornberg.

– Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu, säger Anders Thornberg till TT.

Enligt Säpo är koncentrationen störst i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro. Men Anders Thornberg är noga med att poängtera att det bara är ett fåtal individer som har både avsikt och förmåga att begå terrorattentat.

Han tror att orsaken till den ökningen beror på propaganda från Islamiska staten och att kriget i Syrien och Irak har samlat extremisterna på ett sätt som man inte har sett tidigare.

– Tidigare hade vi olika miljöer, vi hade radikaliserade från Nordafrika, Mellanöstern och Somalia, men de var helt separerade, Anders Thornberg till TT.

Säpos bedömning om terrorhot ligger fortfarande kvar på samma nivå som sedan 2010 – ett förhöjt hot som är en trea på en femgradig skala.

– Men vi följer varje dag om det finns anledning att ändra terrorhotnivån, säger Anders Thornberg.