Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara Bergmark Elfgren skriver om magi i skolvärlden

Sara Bergmark Elfgren har "fantasy i sitt DNA". Efter succén med Engelforstrilogin står hon på egna ben – med en övernaturlig saga i Stockholmsmiljö. På Norra Latins gymnasium prövas ungdomarna av både varandra och mystiska krafter.

"Diskbänksfantasy", så kallar Sara Bergmark Elfgren den Engelforstrilogi som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg. Inför den senaste romanen, som helt är hennes egen skapelse, var genrevalet också självklart. Redan som barn slukade Sara Bergmark Elfgren alla sagor och all fantasy hon kom över.

– Jag har alltid gillat genren. Man skriver om saker som inte är på riktigt, man skapar om verkligheten. Det är ganska oemotståndligt, säger hon, men minns samtidigt att det var ett obskyrt intresse för en flicka som växte upp under 1980-talet.– Jag kände mest killar som var intresserade och det var svårt att hitta folk med gemensamma intressen, säger hon med stenkoll på mobilen som surrar till med jämna mellanrum.

Teatervärlden

Annat är det i dag, med Harry Potters magiska värld som "murbräcka" och nätets alla forum. Engelforstrilogin har också sålt i över en halv miljon exemplar bara i Sverige. När böckerna blev film mötte Sara Bergmark Elfgren de unga skådespelarna. Där såddes fröet till romanen.

– Det är en intressant värld. Jag höll själv på med teater från att jag var 5 till 20 år. Men jag ville inte bli skådis, jag har alltid dragits till skrivandet.

Boken utspelas på läroverket Norra Latin, som i verkligheten är nedlagt, där en brokig samling människor med skådespelardrömmar möts på gymnasiets teaterlinje. Tamar flyttar dit från Östersund. Clea och Tim är i stället uppvuxna inom teatervärlden, med kända föräldrar.

– Tonårstiden kan vara otroligt många saker, beroende på var du bor, hur mycket pengar din familj har och vad du har för bakgrund. Det gemensamma är att man upplever mycket för första gången vad gäller känslor. Och det är mycket ångest kring vad man ska välja för väg.

Ambivalent fantasy

Märkliga saker händer på Norra Latin. En gammal tragedi som inträffade när skolan var ett pojkläroverk har blivit en vandringssägen, som snart visar vara mer än en myt. Men det handlar också om ungdomarnas liv.

– I många nutida fantasyböcker som utspelar sig i vår värld har folk problem, men de problemen får inte lika mycket utrymme som fantasyn.– I urban fantasy är det ofta en tjej med läderbyxor som håller i ett vapen och ser cool och sexig ut på omslaget. Jag skriver mer om vanliga människor, konstaterar hon sakligt.

Själv har Bergmark Elfgren flera perspektiv på den privilegierade världen, och snarare än att parodiera vill hon förstå. Hon gick själv på Enskilda gymnasiet i Stockholm, där bland andra prinsessorna har varit elever: "det var en annan typ av elitistisk skola", säger hon och skrattar menande. Men skolvärldens hierarkier känner många igen, har hon märkt.

Konsten magisk

I klassen finns också "det perfekta paret" vars uppmärksamhet alla trånar efter. Sara Bergmark Elfgren problematiserar romantiserandet av den strulige, spännande killen.

– Till exempel Heathcliff i "Svindlande höjder", som är våldsam och hotfull, har ju bildat ett slags förlaga för den romantiske hjälten. Jag ville berätta en annan typ av historia. Det vimlar av precis sådana snubbar i fantasy, säger hon.Teatervärlden förstärker också klassens hierarkier. Men Sara Bergmark Elfgren lyfter samtidigt teaterns magi låter Shakespeares pjäs "En midsommarnattsdröm" binda samman tidsåldrarna.

– Avsändaren har varit död så länge men orden fortsätter att få liv. Det är som ett slags band genom seklerna, det är ju ascoolt och magiskt. Den känslan har jag velat skapa, att konst kan vara magisk.

Hårt jobb

Att väva ihop de olika världarna har varit "hårt jobb", säger Sara Bergmark Elfgren och ser utmattad ut efter en sommar utan semester och ett par dagars ihärdig sjukdom. Bokens många trådar måste passa samman – och magin kännas logisk.

– När man börjar fucka med naturlagarna blir det alltid problem!Elin Swedenmark/TT

Fakta: Sara Bergmark Elfgren

Född: 1980

Bor: Östermalm i Stockholm

Familj: "Man".

Läser nu: "Flera böcker, 'Goddess' av Anthony Summers, en 600-sidors biografi om Marilyn Monroe, 'Bluets' av Maggie Nelson, 'Björnstad' av Fredrik Backman och 'Orkidépojken' av Helena Dahlgren."

Karriär: Sara Bergmark Elfgren skrev tillsammans med Mats Strandberg Engelforstrilogin: "Cirkeln", "Eld" och "Nyckeln" som har filmatiserats och översatts till 25 språk. Författarna gjorde också seriealbumet "Berättelser från Engelsfors" med Kim W Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidenstam. Sara Bergmark Elfgren är dessutom manusförfattare och dramatiker. Hon skapade poddserien "De dödas röster" för Sveriges radio och 2017 gjorde hon serieromanen "Vei – bok 1" med Karl Johnsson. Hon har också gjort två bilderböcker med Maria Frölich.

Aktuell: Med den egna romanen "Norra Latin". Nu skriver hon också dramatik, i ett än så länge hemligt projekt, och nästa år kommer den andra delen av "Vei".

Sara Bergmark Elfgren om:

... att skriva:

"Det betyder allt. Sedan "Cirkeln" gör jag det på heltid och det är jag otroligt tacksam för. Jag älskar mitt jobb. Visst finns det tunga dagar och ibland jobbar jag alldeles för mycket – jag har till exempel haft två dagar ledigt den här sommaren och ibland har jag inte gått ut på 72 timmar i sträck. Men jag älskar mitt jobb."

... nya samarbeten med Mats Strandberg:

"Vi vill det båda två men det är svårt att hitta tiden. Vi har pratat om att göra något mindre. Allt med Engelsforstrilogin var en bisarr och fantastisk engångshändelse. Men vi är som familj nu och hjälper till att läsa varandras böcker".