Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara tog klivet och blev egenföretagare

Hon har varit på väg, men styrt om. Tryggheten som anställd har stoppat Sara Seltborg – som nu följt magkänslan, bytt kurs och startat eget. ”Jag har inte sovit så gott på evigheter”, säger hon.

Långa pendlingsavstånd har bytts ut mot ett par steg, arbetskamrater mot tystnad.

– Jag har alltid imponerats av de som vågar ta klivet, säger Sara Seltborg.

Nu har hon själv gjort det. Tagit det där klivet som hon drömt om så länge.

– Tanken på att starta eget har jag burit sedan jag jobbade på en byrå som konsult.

Läs mer: Fler jobb i länet - ändå ökar arbetslösheten

Från sin nuvarande arbetsplats, i soffan i vardagsrummet hemma i Irsta, berättar 45-åringen om sin resa, vad som är viktigt i livet och om en mentors inflytelserika ord som fortfarande följer henne – trots hans bortgång.

Efter ett antal år på Upsala Nya Tidning, Aftonbladet och TV4 lämnade Sara Seltborg journalistiken. Hon bytte inriktning och jobbade därefter på två olika kommunikationsbyråer som konsult innan hon fick uppdraget som kommunikationschef på Mälardalens högskola, MDH, där hon jobbade mellan 2008 och 2015.

Men hon hade inte släppt tanken på att driva eget, den hade snarare blivit allt mer fängslande. Planerna testade hon mot Nyföretagarcentrum som nappade och plockade fram en mentor, som skulle visa sig bli mycket betydelsefull för henne. Parallellt, och i samförstånd med sin närmaste chef på MDH, utförde hon ett par uppdrag via sitt företag, och i början av fjolåret registrerade hon sitt bolag – Seltborg kommunikation AB.

Läs mer:  Utbildning banade väg för eget företag

Vägen mot uppdrag i egen regi, byttes dock hastigt ut mot en anställning på statliga innovationsmyndigheten Vinnova i Stockholm, som kommunikationsdirektör.

– Det var väldigt smickrande att få det chefsjobbet och jag var full av energi, det skulle till mycket förändringsjobb. Kring jul kände jag att jag vill satsa på eget företag, jag ville inte pendla. Det blev långa arbetsdagar och lite frihet. Det var egentligen inte alls det jag ville.

Hon sade upp sig och sedan en månad driver hon fullt ut eget företag inom kommunikation.

– I dag är det inte någon svårighet att kommunicera, egentligen är möjligheterna oändliga. Det svåra är att välja och välja bort i kommunikationsjungeln. Det kan lätt bli hagelskurar, eftersom det inte alltid är bäst att göra allt. Jag kan hjälpa till med att sätta kommunikationsplaner, en strategi och se till att få resultat och nå målen.

– Det var otroliga våndor innan jag tog klivet. Men jag har också fått mycket positiv respons och hejarop. I dag kan jag börja dagen med en joggingrunda eller rida på hästarna, och under jobbet blir man definitivt inte störd. Den sociala biten och energin får jag hos kunderna, fortsätter egenföretagaren Sara Seltborg.

Läs mer: Susannes liv är som ett helt företag