Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara vaknade upp i en säng full av vägglöss

Sara vaknade en natt av att något kröp i hennes ansikte. Hon upptäckte att hela hennes säng var full av vägglöss. Sara är långt ifrån ensam – på bara några år har skadedjuret ökat explosionsartat i Västerås.

Annons

Det är väldigt varmt i Saras lägenhet där Tommi Uksila och Jack Stäveborn från saneringsfirman Nomor täcker fönster och balkongdörr med plast.

Vardagsrummet ska värmebehandlas för att få bort vägglössen som finns i stora kolonier i soffan. Lägenheten är het eftersom sovrummet och sängen behandlades dagen innan.

Metoden är dyrare än kemikalier men väldigt effektiv när man har fått vägglöss i en säng eller soffa.

– Man värmer upp rummet till 60–70 grader, kärntemperaturen i exempelvis madrassen ska bli 45 grader, då dör vägglössen, säger Hans Norman, enhetschef på saneringsfirman Nomor.

För Sara började allt i maj när hon började få utslag över armarna. Hon kontaktade sin vårdcentral och läkaren konstaterade att det rörde sig om nässelutslag.

– Jag fick en salva jag skulle använda, men den hjälpte inte, säger hon.

Det blev fler turer till läkaren, men problemen kvarstod. En natt vaknade Sara av att något kröp i ansiktet.

– Jag rev upp alla lakan i sängen och det kryllade av vägglöss i sängen, jag sprang upp och kräktes för det var så äckligt. Sedan sov jag inte på hela natten.

Har ökat explosionsartat

Sara vill inte medverka med sitt riktiga namn i tidningen. Hon tycker att det är pinsamt att ha fått vägglöss.

– Det är många som ser det som en skam, att man skulle ha ett smutsigt hem, men så är det inte, säger Hans Norman.

På några år har vägglössen ökat explosionsartat i Västerås. Anticimex åker på nästan betydligt fler fall i dag jämfört med för bara några år sedan. Även Nomor ser hur fallen med vägglöss bara ökar.

– Kurvan planar inte ens ut. Man har även hittat vägglöss på tåg och flygplan, säger Hans Norman.

Att det ser ut så här beror på många olika orsaker. Dels reser vi mer, dels kommer lössen via begagnade kläder och möbler.

En annan orsak är att de bekämpningsmedel som används inte längre är lika starka, efter nya miljödirektiv från EU som kom för några år sedan.

– Med dessa tar det ungefär fyra till fem gånger innan lössen försvinner, förut försvann de efter en behandling, säger Hans Norman.

I Saras lägenhet var problemet så stort att man var tvungen att värmebehandla. Hyresvärden Mimer står för själva saneringen, men försäkringsbolaget täcker inga kostnader.

– Jag har jobbat häcken av mig för att ha råd med min inredning. Sängen köpte jag ny för två år sedan för 16000 kronor, berättar Sara.

Den ska Mimer nu frakta bort, men en ny säng får hon stå för själv.

Så mycket ökar saneringarna

2006: 7

2007: 10

2008: 28

2009: 45

2010: 67

2011: 193

2012: 253

2013: 394

2014: 177 (Siffrorna från 2014 är inte jämförbara med tidigare år eftersom varje lägenhet från och med förra året räknas som ett fall även om den har sanerats flera gånger. Så antalet har inte minskat, vilket siffrorna ser ut att visa, utan ökat)

Statistik från Anticimex

Annons