Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt barnet bakåt!

Onsdagen den 19 maj genomfördes en landsomfattande manifestation för barns rättighet att sitta säkert i bilen.

Närmare 35 000 barn runt om i landet deltog i manifestationen. Barnen gick i en symbolisk baklängesmarsch för att visa hur viktigt det är att barn upp till fyra års ålder får sitta rätt i bilen. Och rätt är att sitta bakåtvänt.

En undersökning som Volvia Försäkringar gjort visar att 31 procent av barn upp till fyra år ofta sitter framåtvända i bilen.

- Barn som är upp till fyra år ska sitta bakåtvända. Då minskar risken för en allvarlig nackskada med hela 90 procent, säger Josefin Karlsson på Volvia Försäkringar.

Hon påpekar också att upp till två års ålder sitter majoriteten av barnen åt rätt håll. Men sedan är siffrorna mycket sämre och anledningen till detta är oklar.

- Jag tror det är en kombination av att man som förälder ibland inte är säker på hur barnen sitter säkrast och att det kommer syskon som får ta över den bakåtvända stolen, säger Josefin Karlsson.

Av undersökningen framgår också att 30 procent av de tillfrågade föräldrarna uppger att de vid några tillfällen kör bil med sina barn utan att de använder bilbarnstol, kudde eller bälte.