Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt dit dem som bränner bilarna

Kavla upp ärmarna

Annons

Bilbränderna i Västerås - ett rop på hjälp av ungdomar i utanförskap som trakasseras av poliser? Eller en tävling i att "vara värst" med kriminella i andra städer? VLT:s granskning om bilbränderna har visat att svaren är många.

Kommunalrådet Anders Teljebäck (S) konstaterar att det mot bränderna inte finns någon "quick fix", och framhåller gärna att Västerås inte har något Vivalla eller Rosengård. Inkomstskillnaderna i staden sticker inte heller ut.

Ändå bränns många bilar. Bortsett från alla olika förklaringar som angetts - en har till och med varit att vissa "mår bra" av att bränna - är det viktigt att komma ihåg att det är oskyldiga som drabbas. Vanliga kommuninvånare som sällan har råd att köpa nya bilar, teckna dyra försäkringar eller flytta. Att bilbrännarna struntar i sina medmänniskor står klart, men vi andra borde inte det. Från politiskt håll är det bara att kavla upp ärmarna:

¤ Påpeka att sabotage och kriminalitet inte lönar sig. Det kostar och förstör för alla. Att känna sig "utanför" är inget skäl till att bränna bilar. Många ungdomar i glesbygden saknar helt fritidsgårdar, roliga ungdomsaktiviteter och satsningar. Det finns ingen logik i att bränna grannens bil för att man är arg på "samhället".

Den som vet vilka det är som bränner bilar borde informera polisen, inte skydda kriminella.

¤ Driv på för övervakningskameror på parkeringsplatserna. Tidigare, när länsstyrelsen provade att ge tillstånd för kameraövervakning på Bäckby torg, överklagades förslaget av Justitiekanslern. Kameraövervakningslagen ställer i dagsläget för höga krav när Polisen och andra relevanta aktörer söker tillstånd för att sätta upp kameror på brottsutsatta platser. När Brottsförebyggande rådet sammanställde forskning visade det sig att just kameraövervakning har "starkast brottsförebyggande effekt på parkeringsplatser” (29/6 2016).

¤ Betona vikten av att polisen är professionell i sitt arbete. Om det skulle ha förekommit trakasserier av ungdomar ska det tas på största allvar. Om visiteringarna som utförs är inom ramen för det polisiära arbetet, bör polisen berätta det i mötet med ungdomar.

¤ Polisens arbete måste bli mer effektiv. Skribenten Merit Wager skrev nyligen i Svenska Dagbladet om ett studiebesök hos den finska polisen i Helsingfors (27/10). Wager ställde då frågan om det förekommer bilbränningar i utanförskapsområden, och fick svaret: ”Ei tällaista ilmiöta Suomessa”. ”Detta fenomen existerar inte i Finland”. Svensk politik borde snegla österut och se om det finns saker som görs bättre. Förtroendet för den finska polisen är mycket högt.

Ett skäl till att det fortsätter brinna bilar här är att folk helt enkelt inte åker fast. Polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk, kan inte hitta ett enda fall som lämnats vidare till åklagare när VLT:s Karin Thornberg frågar om någon i år har åkt fast för att ha tänt eld på en bil.

¤ De boende på Bäckby, Skallberget och Råby behöver involveras. Föräldraansvaret är a och o, detsamma gäller fungerande skolor och ökad trygghet. Den som vet vilka det är som bränner bilar borde informera polisen. Och tänka mer på grannarna som vaknar till en totalförstörd bil, än på att skydda dem som saboterar.

Annons