Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saubers stallchef bekräftar – de kan hota Marcus Ericssons framtid i F1: "Vi har en långsiktig plan"

Spekulationerna om vilka förare som kommer ta plats i Sauber nästa år har varit många.
Och nu bekräftar Saubers stallchef Frederic Vasseur i motorsportmagasinet Autosports intervju att Marcus Ericssons plats i teamet kan vara hotad – av två Ferrari-juniorer.
– Vi har diskussioner med Ferrari om förarna, säger Vasseur till Autosport.

Saubers stallchef Frederic Vasseur har bekräftat till det internationella motorsportmagasinet Autosport att nyheten om vilka förare som tar plats i stallet 2018 kommer offentliggörs inom kort.

Uppgifter som till viss del motsäger det som NA-sportens F1-expert Henrik Brändh gick ut med i en krönika för två veckor sedan, att det blir Marcus Ericsson och Charles Leclerc som kör i Sauber 2018.

Men nu säger Vasseur till Autosport att ingenting är klart med att Ericsson har en plats för nästa år.

(+) LÄS MER HÄR: Brändhs krönika: Så blir Marcus Ericssons framtid i F1

De tre som slåss om kontraktet är just Ericsson och de två förare från Ferraris juniorprogram – Charles Leclerc och Antonio Giovinazzi.

Leclerc har testat att köra Saubers bilar under fredagspassen i Malaysia, Mexiko och USA, och under tisdagen och onsdagen den här veckan körde han ett stort däckstest för Sauber och Pirelli i Mexiko. Och kommer även göra det härnäst i Brasilien.

Och enligt Autosport talar mycket för att junioren samt formel 2-mästaren Leclerc redan har fått jobbet i Sauber, men samtidigt finns det källor som pekar mot att beslutet inte är helt fattat då Giovinazzi fortfarande har en god chans.

(+) LÄS MER: Marcus Ericssons kupp mot ex-president Bill Clinton: "Han blev superglad och ska glasa in den..."

I och med att Sauber skrivit ett nytt avtal på motorer och växellåda med Ferrari är de bundna enligt överenskommelse att ta in minst en av dessa unga förare. Förhandlingar om att Sauber ska ta in bägge juniorerna ska också pågå då Ferrari vill kunna bedöma dem mot varandra.

Men om Sauber tar in bägge Ferrari-juniorer är Marcus Ericssons tid i stallet över, Örebroföraren vars karriär enligt uppgift har finansierats av några av de investerare som nu äger Sauber. Dessa ägare och finansiärer har nu, enligt Autosport, gett Vasseur fria händer att fatta beslutet på egen hand.

– Vi vet hur vi ligger till och det är inte prio ett att ta ett beslut just nu. Vi har mycket kvar att göra, men vilka förare det blir kommer snart att tillkännages. Vi har diskussioner med Ferrari om förarna och jag tror vi kommer få en, säger Vasseur till Autosport.

Stallchefen betonar samtidigt att ägarnas support av Ericssons plats i teamet inte garanterar att han får fortsätta köra, då framtiden för stallet är viktigare. Och Vasseur insisterar också att kommersiella överväganden inte kommer spela in.

– Marcus är en bra tillgång för stallet då han har en erfarenhet inom F1 och vi har ett bra sammarbete. Men beslutet kommer inte tas på grund av ekonomiska aspekter då vi har en långsiktig plan med Sauber och inte kan bygga teamet baserat på att enbart fokusera på budgeten. Det skulle vara en stort misstag.

(+) SE MER: Studio F1 och den vilda profetian efter Hamiltons VM-guld: "Marcus tangerar Schumacher i en Volvo 2028"

Förarläget i F1 inför 2018 – stall för stall

Mercedes: Lewis Hamilton och Valtteri Bottas fortsätter över 2018.

Ferrari: Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen fortsätter över 2018.

Red Bull: Daniel Ricciardo och Max Verstappen fortsätter över 2018.

Force India: Sergio Pérez och Esteban Ocon fortsätter över 2018.

Williams: Inget klart. Allt talar för att Lance Stroll skriver ett nytt avtal med teamet, däremot verkar det alltmer troligt att Felipe Massa, som egentligen pensionerade sig från F1 inför årets säsong, nu definitivt lämnar VM-serien. Robert Kubica och Paul di Resta anses vara huvudspåren om Massa lägger av, och ska köra ett test på Hungaroring den 18 oktober för att utvärderas av stallet. Stallet har, liksom Force India, enligt uppgift en klausul med en alkoholtillverkande sponsor att minst en av förarna måste vara över 25 år gammal, vilket gör att Stroll (som är 18) måste kompletteras med någon äldre förare, vilket ansetts utesluta förare som Pascal Wehrlein (fyller 23 i höst) och Daniil Kvyat (fyller 24 i vår), men enligt senare uppgifter kan sponsoravtalet med Martini komma att omförhandlas om teamet signar en yngre förare. Även förare som Marcus Ericsson och Jolyon Palmer har nämnts som aktuella.

Toro Rosso: Inget klart. Carlos Sainz Jr har lämnat för Renault, och Daniil Kvyats lämnar utan att ha något nytt stall klart (lämnar troligen formel 1). Pierre Gasly (som inledde året i japanska Super Formula efter att ha vunnit formel 2 i fjol) och Brendon Hartley (som inleede året i endurance-VM och bland annat vann Le Mans 24-timmars) ersätter säsongen ut och är högaktuella för nästa år. Dessutom har namn som Nobuharu Matsushita (kör just nu i formel 2) och Tadasuke Makino (kör just nu i formel 3) ryktats vara aktuella efter motorbytet från Renault till Honda. Tidigare har även Sean Gelael (kör just nu i formel 2) sagts vara aktuell.

Haas: Romain Grosjean och Kevin Magnussen fortsätter över 2018.

Renault: Nico Hülkenberg fortsätter över 2018, Carlos Sainz Jr ansluter från Toro Rosso. Jolyon Palmer lämnar teamet.

McLaren: Stoffel Vandoorne fortsätter över 2018. Efter bytet av motortillverkare, från Honda till Renault, talar det mesta för att Fernando Alonso också stannar.

Sauber: Inget klart. Allt talar för att Pascal Wehrlein lämnar teamet, medan det mesta hittills tytt på att Marcus Ericsson blir kvar och att Charles Leclerc (som i år vunnit formel 2) ersätter Wehrlein. Lecler är liksom Antonio Giovinazzi Ferrari-protegéer, och skulle även Ericsson lämna lär italienaren, som vann GP3 förra året, vara högaktuell för den andra bilen.