Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schlagergeneralen slutar

(Uppdaderad 14.50) Svensken Svante Stockselius som är en av nyckelpersonerna bakom schlager-EM:s enorma popularitet slutar.

Svante Stockselius har haft det yttersta ansvaret för schlager-EM sedan 2003. Under hans tid som ledare för schlager-EM har tävlingens popularitet vuxit och den är i dag en av världens största årliga tv-händelser.

- Jag har haft jobbet i nästan åtta år och arbetat med Eurovision i tio. Det känns som en bra tid att lämna över jobbet till någon annan och gå vidare nu, säger Svante Stockselius till TT Spektra.

Svante Stockselius brukar dyka upp i sändningarna från schlager-EM för att garantera att röstningen gått rätt till. Lägger man samman de år han varit med har fler än en miljard människor har sett honom i tv-rutan.

Svante Stockselius kommer att leda arbetet med nästa års juniortävling, men han lämnar sitt jobb innan schlager-EM i Tyskland. Enligt schlagersajten ESC Today ska en ersättare utses innan årsskiftet, men Svante Stockselius vill inte kommentera vem som kommer att ta över jobbet som "executive supervisor" för schlager-EM.

- De arbetar med det nu och jag är säker på att de kommer att hitta en intressant och kunnig person, säger han.

54-årige Svante Stockselius har varit programchef på TV 3 och TV 4 Plus och även haft tjänsten som nöjeschef på SVT. Under tiden på SVT skapade han det nuvarande konceptet med deltävlingar som infördes i den svenska Melodifestivalen 2002 och sedan exporterades till schlager-EM.

- Det största jag åstadkommit i Eurovision var när jag utvidgade formatet. Tidigare var det en sluten, relativt liten tävling med 24-25 länder. I dag har tävlingen vuxit enormt. Nu medverkar 40 länder och tävlingen håller på i flera veckor, säger Svante Stockselius.

Svante Stockselius säger att han kommer att fortsätta arbeta med tv även i framtiden

- Jag har ett stort kontaktnät i hela Europa och kommer säkert att hjälpa till med olika tv-produktioner.