Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schlagergeneralen slutar

(Uppdaderad 14.50) Svensken Svante Stockselius som är en av nyckelpersonerna bakom schlager-EM:s enorma popularitet slutar.

Annons

Svante Stockselius har haft det yttersta ansvaret för schlager-EM sedan 2003. Under hans tid som ledare för schlager-EM har tävlingens popularitet vuxit och den är i dag en av världens största årliga tv-händelser.

- Jag har haft jobbet i nästan åtta år och arbetat med Eurovision i tio. Det känns som en bra tid att lämna över jobbet till någon annan och gå vidare nu, säger Svante Stockselius till TT Spektra.

Svante Stockselius brukar dyka upp i sändningarna från schlager-EM för att garantera att röstningen gått rätt till. Lägger man samman de år han varit med har fler än en miljard människor har sett honom i tv-rutan.

Svante Stockselius kommer att leda arbetet med nästa års juniortävling, men han lämnar sitt jobb innan schlager-EM i Tyskland. Enligt schlagersajten ESC Today ska en ersättare utses innan årsskiftet, men Svante Stockselius vill inte kommentera vem som kommer att ta över jobbet som "executive supervisor" för schlager-EM.

- De arbetar med det nu och jag är säker på att de kommer att hitta en intressant och kunnig person, säger han.

54-årige Svante Stockselius har varit programchef på TV 3 och TV 4 Plus och även haft tjänsten som nöjeschef på SVT. Under tiden på SVT skapade han det nuvarande konceptet med deltävlingar som infördes i den svenska Melodifestivalen 2002 och sedan exporterades till schlager-EM.

- Det största jag åstadkommit i Eurovision var när jag utvidgade formatet. Tidigare var det en sluten, relativt liten tävling med 24-25 länder. I dag har tävlingen vuxit enormt. Nu medverkar 40 länder och tävlingen håller på i flera veckor, säger Svante Stockselius.

Svante Stockselius säger att han kommer att fortsätta arbeta med tv även i framtiden

- Jag har ett stort kontaktnät i hela Europa och kommer säkert att hjälpa till med olika tv-produktioner.