Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schweiz går bra och Sverige spårar ur

Efter andra världskriget så hade både Sverige och Schweiz en unik position i världen. Båda länderna hade gått nästan skadelösa under den enorma katastrof som drabbade Europa och stora delar av den övriga världen, då framförallt Sydostasien.

Av de krigförande länderna var det bara USA som hade en oförstörd industri. Det innebar att Schweiz och Sverige kunde köra i gräddfilen under en lång tid av efterkrigstiden.

Båda länderna hade lika goda förutsättningar för en framgångsrik utveckling och så var det också fram till slutet av 1970-talet. Sedan gick någonting helt snett i svensk politik.

1971 var den schweiziska francen och den svenska kronan nästan likvärdiga. I dag kostar en schweizerfranc nästan 9 kronor. Schweiz övertrumfar oss nästan inom alla områden.

Den stora skillnaden ser man dock i skolan och hur man vårdar sin industri. Schweiz toppar rankingen inom det högre utbildningsväsendet men där stolta svenska universitet som Karolinska institutet omvandlas till bluffuniversitet. Sverige åker rutschkana när det gäller natur- vetenskap, teknik och matematik. Nödvändiga kunskaper för en sund industriell utveckling.

När det gäller framgångs-rika högteknologiska exportföretag hade Schweiz och Sverige 1971 ungefär lika många företag (14 stycken) på listan över världens 500 största företag.

De ledande hög- teknologiska företagen är fortfarande under schweizisk kontroll och står starkare än någonsin. Sverige har tappat alla sina stora industriföretag och de delar av företagen som har kvar sin verksamhet i Sverige kontrolleras av utländska intressen.

Ser man till nystartade framgångsrika svenska företag är tyvärr tendensen densamma. Många av dem lämnar Sverige efter bara några år.

När Västmanlands landsting köper tåg för över 2 miljarder kronor så lägger man beställningen i Schweiz i stället för att säkra sysselsättningen i Västerås verkstäder.

Varför har det blivit så?

Den stora skillnaden mellan länder ligger i det politiska systemet där Schweiz har en suverän direkt demokrati med engagerade och kompetenta människor. Sverige har omvandlat sin demokrati till ett korrupt politiskt system där det finns en stor risk att lycksökare väljer politiken för att bli livstidsförsörjda.

De som väljs in som riks- eller lokalpolitiker utses från ett extremt litet urval. Mindre än 5 procent av Sveriges befolkning är med- lemmar i ett politiskt parti.

Av dessa medlemmar är endast ett fåtal aktiva och den korrumperade makt-eliten i varje parti ser till att bara några få av dessa kommer upp på valbara platser. Det är oftast släktingar, kompisar eller har andra kopplingar till makteliten som kommer i fråga vid urvalet.

Dagens system är inte olikt forna dagars ståndsdemokrati där adeln hade monopol på landets alla maktpositioner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel