Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Science Park: Vi kan lova en debatt om företagandets villkor

Lennart Jansson efterlyser en politisk debatt om företagandets villkor och lyfter fram ”kreatören och entreprenören” i en kombination av visionärt seende och affärsidéer.

I ett spännande EU-projekt i bland andra landstingets och kulturnämndens regi genomför vi i Västerås Science Park ett program för entreprenörer inom de kreativa näringarna – Krut (Kreativ utveckling) och Kulturbyn. Här finns en fantastisk provkarta av företagsidéer, skapandeförmåga och drivkraft – men inte alltid kunskap om hur man driver företag på ett lönsamt sätt.

Genom att ställa Västerås Science Parks och dess ny-företagarprogram Kick Start Västmanlands resurser till förfogande vill vi bidra till att utveckla även den kreativa sektorns företagande.

Allt detta går i linje med regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar, ett program som tagits fram i samverkan mellan närings- och kulturdepartementen. Bland annat förordas entreprenörskunskap inom yrkesutbildningar inriktade på kulturområdet och en kompetensutveckling för affärsrådgivare.

Dessutom vill regeringen stärka insikterna om kreativa sektorns särskilda villkor genom en satsning på entreprenörsmiljöer – inkubatorer – där affärsutveckling och samlade innovationsmöjligheter erbjuds. Och nyligen kom beslutet om ett nationellt råd för kulturella och kreativa näringar.

Men vackra ord måste följas av handling, och politiska utfästelser kopplas till finansiering och konkreta beslut. Var står partierna när det gäller framtida satsningar i Västmanland?

Liksom Lennart Jansson välkomnar vi en politisk debatt om dessa frågor och kan dessutom utlova en sådan. Tillsammans med VLT ordnar Västerås Science Park och Krut en utfrågning av våra västmanländska politiker den 31 augusti, just kring företagandets villkor.

Ann Lystedt

projektledare för Krut och Kulturbyn i Västerås Science Park

Magnus Lundin

vd Västerås Science Park

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel